Salkkarit-tähti Maija-Liisa Peuhun, 80, palo näyttelijänammattia kohtaan syttyi lapsena ja roihuaa edelleen: "Ullan kanssa kyllä vielä pärjätään"

0:53
Maija-Liisa Peuhu ajatteli saaneensa potkut erään Salkkarit-kohtauksen vuoksi: ”Vedin sen sitten niin överiksi”

Maija-Liisa Peuhu täyttää 80 vuotta 20. tammikuuta. Näyttelijä kertoi MTV Uutisille antamassaan syntymäpäivähaastattelussa muun muassa näyttelijänuransa alkumetreistä.

Kun Maija-Liisa Peuhu oli nuori, hänen lapsuudenkotinsa lähikioskille ilmestyi säännöllisesti elokuviin keskittynyt aikakauslehti Elokuva-aitta. Se ripustettiin pyykkipoikien avulla kioskin ikkunaan, ja Peuhu kävi usein pikkutyttönä ihastelemassa lasin takana riippuvaa lehteä.

Lehden kansien väliin oli taltioitu ihmeellinen maailma. Sellainen, joka oli Peuhulle täysin tuntematon. Hän ei ollut koskaan käynyt teatterissa tai nähnyt kenenkään näyttelevän.

Joitain vuosia myöhemmin Peuhu esiintyi amatööriteatterin Prinsessa Ruusunen -näytelmässä. Puna nousi hänen poskilleen joka kerta, kun prinssi muiskautti hänelle suudelman.

Peuhu kävi ensimmäistä kertaa ammattilaisteatterissa samoihin aikoihin, kun hän haki opiskelemaan alaa teatterikouluun. Tuolloin hän kävi Kansallisteatterissa katsomassa Amerikan keisari -nimisen näytelmän, jonka pääosaa esitti edesmennyt näyttelijä Tauno Palo.

Mutta mikä sitten alun perin sytytti Peuhulle kiinnostuksen näyttelijänammattia kohtaan?

– Se vaan oli jotenkin minun sisälläni, hän sanoo.

Peuhu sai ensimmäisen ammattilaisteatterin roolinsa Hämeenlinnan kaupunginteatterista. Vaikkei hän muista tarkalleen ensimmäistä näytelmää, jossa hän esiintyi, hän tietää edelleen, miltä näytteleminen tuolloin tuntui: Ihanalta. Tietysti, olihan se jotain, mitä hän oli koko ikänsä halunnut tehdä.

Tunne ei ole vuosien saatossa muuttunut. Ihana on oikeastaan Peuhun mukaan huono sana kuvaamaan sitä, miltä näytteleminen todellisuudessa tuntuu.

– Koska se on jotain paljon enemmän, hän kertoo.

Näytteleminen on Peuhun mukaan ammatti, jossa pystyy parhaiten kaivamaan ihmisen sisältä motiiveja. Peuhu pitää ja on aina pitänyt tätä pohjattoman mielenkiintoisena. Hän kertoo, että jo ennen näyttelemisen aloittamista, kouluaikoinaan, hän kantoi kirjastosta kotiin filosofian ja psykologian kirjoja.

– En ymmärtänyt niistä mitään, mutta mun oli pakko lukea, koska ajattelin, että ne liittyvät ihmiseen. Se on vain tätä samaa. Tämä on ihan samaa tänä päivänä kuin silloinkin, hän kertoo.

Yli-innokkaita faneja

Peuhulla on ollut ihailijoita näyttelijänuransa alkutaipaleelta lähtien. Hänen mieleensä muistuu erikoinen tapaus uransa alkumetreiltä.

– Huomasin, että kun mä teatterista läksin, niin minua seurasi joku. Sitten se rupesi vaivaamaan niin, että viimein kerroin muillekin. Ne sanoivat, että soitetaan poliisi, Peuhu muistelee.

Poliisi hälytettiin paikalle, eikä aikaakaan, kun Peuhua seurannut henkilö saatiin kiinni. Kyseessä oli maaseudulta kotoisin oleva suuren maatilan nuori poika, joka oli piakkoin nousemassa tilan pomoksi sukupolvenvaihdoksen myötä.

– Se oli iskenyt silmänsä, että minusta tulisi hänelle hyvä vaimo, ja hän kulki perässäni sitten, Peuhu paljastaa.

Poika ei ollut uskaltanut kertoa Peuhulle tuntemuksistaan suoraan, vaan oli lähettänyt tälle kirjeitä. Peuhu ei osannut yhdistää kirjeitä poikaan, vaan asia selvisi vasta poliisin kautta.

Peuhu on tavannut elämänsä aikana muitakin yli-innokkaita faneja. Häntä innokas ihaileminen ei kuitenkaan haittaa.

– Kyllä ne kaikki sitten tajuaa missä mennään. Viimeistään silloin, kun heidät tapaa, Peuhu nauraa.

"Ullan kanssa kyllä vielä pärjätään"

Elokuva-aittaa pikkutyttönä kioskin lasin takaa ihastellut Peuhu on nykyään yksi Suomen tunnetuimmista näyttelijöistä.

Vaikka Peuhu on tehnyt kaksikymmenvuotisen uran teatterilavoilla, tunnetaan hänet silti parhaiten Salatut elämät -sarjan Ulla Taalasmaana. Peuhu on ollut sarjassa sen ensimmäisestä, vuonna 1999 esitetystä jaksosta saakka raivaten tiensä koko kansan rakastamaksi näyttelijäksi.

Peuhu ei ole moksiskaan siitä, että hänet tunnetaan uteliaana Salkkarit-roolihahmonaan.

– Jos olisin ollut 20 vuotta ensin (Salkkareissa) ja sen jälkeen mennyt teatteriin, niin sitten en olisi tykännyt. Koska sitten kaikki näkisivät minut vain Ullana teatterissa. Mutta olen tehnyt 20 vuotta kaikenlaista muuta, niin minusta on vain huvittavaa, että olen nyt Ulla, hän hymyilee.

Peuhun mukaan näytellessä roolihahmoon tarttuu aina sellaisia piirteitä, joita näyttelijällä itselläänkin on. Siitä huolimatta hän ei ole Ulla, vaan Maija-Liisa.

Peuhu pitää hauskana sitä, että kulkiessaan julkisilla paikoilla vastaantulijat hymyilevät hänelle lähes poikkeuksetta. Jotkut tulevat nykäisemään hihasta tai vähän tönäisemään ilman, että he välttämättä edes sanovat mitään.

Peuhu kertoo fanien olevan kaikkein hauskin asia Ullana olemisessa.

Peuhu rakastaa Ullaa. Hänellä on roolihahmoaan kohtaan aina tunne siitä, että yhteistä taivalta on vielä edessä.

– Vielä tänäkin päivänä minulla on semmoinen tunne, että Ullan kanssa kyllä vielä pärjätään ja tehdään jotain, Peuhu kertoo.

Peuhun mukaan Ulla on positiivinen ja putoaa aina jaloilleen. Hän huvittuu hahmonsa huumorista.

Se, kuka on Peuhun suosikkihahmo Salatuissa elämissä, ei luultavasti tule enää tässä vaiheessa yllätyksenä.

– Ulla Taalasmaa. Yllätys. En haluaisi näytellä ketään muuta, hän hymyilee.

Pohjaton uteliaisuus

Peuhu täyttää 20. tammikuuta 80 vuotta. Suomen Teatterikoulun ja lukuisten teatterilavojen, elokuvien ja sarjojen kautta yhdeksi Suomen suosituimmaksi näyttelijäksi ponnistanut tähti ei aio juhlia merkkipäivää mitenkään.

– Mitä syytä minulla on juhlia? Minä juhlin jonkun ensi-illan tai jonkun tämmöisen, mutta ei minulla ole nyt mitään ensi-iltaa tulossa. Silloin minä voin juhlia, näyttelijä kertoo.

Peuhu ei enää halua asettaa uusia tavoitteita näyttelijänuralleen. Hän voisi tehdä niin, mutta kävelykeppiä käyttäessä ajatus ei tunnu houkuttelevalta.

Peuhu uskoo, että hänen luonteensa on yksi niistä asioista, jotka ovat tuoneet hänet siihen pisteeseen, jossa hän on nyt.

– Pohjaton uteliaisuus. Se on muuten kirjoitettu Ullallekin, vaikka vähän toista kautta, mutta kuitenkin. Mutta siis se intohimo elämään ja ihmistä kohtaan. Se, hän pohtii.

Salatut elämät arkisin klo 19.30 mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla! Jaksot katsottavissa viikkoa ennen C Moressa!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja