Salibandy-ottelussa potkaissut tuomittiin lievästä pahoinpitelystä - ei kuitenkaan sakkoja

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi salibandy-pelaajan lievästä pahoinpitelystä, kun tämä potkaisi ottelussa vastustajajoukkueen pelaajaa. Sakkorangaistusta potkaisijalle ei kuitenkaan langetettu, koska oikeus piti tekoa vähäisenä.

Teko tapahtui miesten alasarjaottelussa viime maaliskuussa Helsingissä Myllypurossa. Keskinäisestä kiistasta ei ollut kyse, koska pelaajat eivät tunteneet toisiaan.

Oikeus joutui linjaamaan jutussa sitä millaiset otteet salibandyyn kuuluvat.

Osapuolten näkemykset tapahtuneesta olivat erilaiset.

27-vuotias syytetty kertoi molempien kaatuneen pallontavoittelutilanteessa lattialle. Kun syytetty oli nousemassa, niin jalka osui vahingossa toisen pelaajan jalkaan. Syytetty piti tilannetta tavanomaisena pelitilanteena, eikä tuomari viheltänyt siitä jäähyä.

Uhrin näkemyksen mukaan pallontavoittelutilanne oli jo ohi ja hän käveli vaihtoaitiota kohti, kun potku tapahtui. Jalkaan tuli turvotusta ja hän sai mustelmia, eikä hän jatkanut peliä. Lääkärintodistuksen mukaan se oli kipeä vielä toukokuun lopussa.

Jutussa kuultu todistaja kertoi potkaisijan maanneen kyljellään, kun hän potkaisi tilanteesta poistuvaa vastustajaa jalkaan.

Oikeus katsoi potkun tahalliseksi ja verrattain voimakkaaksi.

KKO:n linjannut urheilua

Käräjäoikeus viittasi korkeimman oikeuden 1996 ja 1997 antamiin urheilua koskeviin ennakkopäätöksiin. Niiden mukaan osallistumalla peliin urheilija on hyväksynyt sen, että pelissä voi aiheutua ainakin lieviä vammoja sääntöjen vastaisistakin otteista.

Olennaista on se onko teko ylittänyt pelille tavanomaisen rajuuden ja voimankäytön rajat.

Oikeus totesi, että salibandy ei ole erityisen fyysinen kontaktilaji, eikä siinä saa esimerkiksi taklata vastustajaa. Potkut eivät myöskään ole salibandylle ominaisia.

Oikeus piti väkivaltaa sinänsä peliin kuulumattomana. Koska väkivalta oli vähäistä ja kyse oli pelitilanteesta.

Käräjäoikeuden mukaan kyse oli lievästä pahoinpitelystä, eikä pahoinpitelystä jollaiseksi syyttäjä oli sen arvioinut.

Kokonaisuutena oikeus piti tekoa vähäisenä, eikä sen takia tuominnut potkaisijaa rangaistukseen. Uhri ei ollut vaatinut korvauksia.

Valtio maksoi syytetyn avustajan kuluja runsaat 500 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat