Rasistisia solvauksia jalkapallopelissä kailottanut mies sai sakot Kouvolassa – Oikeus: "Täydellinen ylilyönti"

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut 25-vuotiaan miehen sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kouvolassa harrasteseurojen jalkapallopeliä yleisössä seurannut mies oli huudellut maahanmuuttajataustaisen joukkueen pelaajille ja yleisölle useita rasistisia n-alkuisia solvauksia. Mies oli huudellut muun muassa, etteivät vastajoukkueen pelaajat ole ihmisiä ja käskenyt potkimaan heitä päähän.

Kyseessä oli Bar Jokerin ja Kouvolan Lakun välinen ottelu viime vuoden heinäkuussa. Rikoksesta tuomittu lukeutui Bar Jokerin kannattajiin.

Mies kiisti huudelleensa väkivaltaan liittyviä ilmaisuja, mutta loput solvauksista hän myönsi sanoneensa. Mies kertoi olleensa humalassa ja kiisti, että tarkoituksenaan oli loukata ketään.

Hänen mielestään tarkoitus oli vain "pitää showta" ja kaikki oli lähtenyt "kaveriporukan sisäisestä vitsailusta".

Ihmisarvoa alentavia

Todistajana kuullun naisen mukaan miehen huutelut olivat kestäneet koko ottelun ajan, eli noin tunnin verran. Naisen näkemyksen mukaan huutelijan tarkoituksena oli provosoida vastapuolen joukkuetta. Solvaukset olivat kantautuneet useiden metrien päähän niin, että myös pelaajat olivat niitä kuulleet. Todistaja kertoi itsekin provosoituneensa ja huudelleensa miehelle. 

Syyttäjän teonkuvauksessa esiin tuomat solvaukset voitiin käräjäoikeuden mukaan näyttää toteen miehen omien sekä todistajan kertomusten avulla. 

Käräjäoikeus katsoi, että miehen huutelemat solvaukset olivat ihmisarvoa alentavia. Oikeus täsmensi ratkaisussaan, että solvaus “neekerit eivät ole ihmisiä” oli suoraan verrannollinen laissa mainittuun tyyppitilanteeseen, jossa ihmisiä verrataan eläimiin tai loisiin. 

"Olosuhdetahallisuus"

Lisäksi miehen katsottiin toimineen tahallisesti ja tietoisena siitä, että hänen viestinsä kantautuu muidenkin tietoon jalkapallo-ottelussa. Kyse oli niin sanotusta olosuhdetahallisuudesta eikä esimerkiksi lyhyestä päähänpistosta, oikeus arvioi.

– Käräjäoikeus katsoo, että kyse on täydellisestä ylilyönnistä, eikä esitettyjä ihmisryhmää heidän ihonvärinsä ja etnisen alkuperänsä vuoksi panettelevia ja solvaavia mielipiteitä ja viestejä voida lukea urheiluottelun varjolla hyväksyttäviksi, tuomioperusteluissa todetaan. 

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi miehen 40 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hänen tuloillaan sakkosummaksi kertyi 1 280 euroa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Miehen räävitön toiminta kääntyi myös hänen kannattamansa joukkueen haitaksi. Ylen mukaan Bar Jokerin joukkueenjohtaja teki pelin tapahtumien vuoksi joukkueen puolesta päätöksen luopua sarjapaikasta puulaakiliigassa. Hän oli ilmoittanut joukkueen päätöksestä erotuomarikerholle ottelua seuranneena aamuna.

Urheiluun ja etenkin jalkapalloon kytkeytyvästä rasismista käytiin runsaasti keskustelua kuluneena kesänä. 

Miten rasismia torjutaan Suomessa? 7:53

Lue myös:

    Uusimmat