Salakuuntelevista älylaitteista spekuloitu jo pitkään – silti jopa kyberturvallisuuden professori yllättyi hieman: "Tähän tullaan varmasti palaamaan"

Älykautin voi salakuunnella minua, mikä neuvoksi? Yksi keino on luopua kuunteluun pystyvistä laitteista, mutta asiantuntijan mukaan tärkeämpää olisi muuttaa lakia niin, että se suojaa yksilön oikeuksia paremmin. 

Viime viikolla uutisoitiin, että esimerkiksi Googlen ja Applen älylaitteiden, kuten kaiuttimien äänikomentoja on tallennettu ja annettu analysoitavaksi ulkopuolisille tahoille.

Äänikomentojen lisäksi älylaitteet olivat tallentaneet satunnaisia keskusteluja, joita on käyty äänikomentojen ulkopuolella.

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta sanoo, älylaitteiden salakuuntelusta on silloin tällöin esitetty asiantuntijoiden keskuudessa spekulaatiota.

– Uutinen oli tavallaan yllättävä, mutta samalla ei. Joka tapauksessa on hyvä, että asia on tullut esille. On tärkeää, että kuluttajat olevat paremmin tietoisia, millaisia riskejä yksityisyydensuojaan ja ihmisoikeuksiin viitaten älylaitteisiin voi sisältyä. Tähän tullaan varmasti palaamaan poliittisesti ja yksilötasolla moneen kertaan.

Matkalla älykkääseen maailmaan

Mikäli salakuuntelua haluaa ehkäistä, yksi keino on olla hankkimatta kuunteluun pystyviä laitteita kotiin.

Limnéllin mukaan tärkeämpää olisi kuitenkin pyrkiä parantamaan kuluttajan oikeuksia Euroopan tasolla.

– Olemme matkalla maailmaan, jossa kaikesta tehdään älykästä. Ihmiset pitävät älylaitteista ja ne helpottavat ihmisen elämää. Tässä haetaan edelleen pelisääntöjä, että millä tavoin dataa kerätään, kuka kerää ja millaiset ovat väärinkäytösten seuraukset.

Haastajia digimarkkinoille kaivataan

Limnéllin mukaan kuluttajien keskuudessa on havaittavissa selkeää kulttuurin muutosta. Nykyisin yhä useampi ymmärtää, millä tavoin digijätit hyötyvät yksilöstä kerättävästä tiedosta.

– Digitalisaatio, sosiaalinen media ja kyberturvallisuus ovat poliittisia asioita. Ne edellyttävät poliittisen päätöksenteon rohkeutta, jotta yksilön oikeuksista huolehditaan ja jotta kehityksessä pysytään mukana.

Limnéll toivoisi näkevänsä digimarkkinoilla enemmän eurooppalaisia yrityksiä.

– Globaalien jättien valta kasvaa ja ne ovat merkittäviä taloudellisia ja poliittisia toimijoita. Suuret teknologiajätit tulevat Euroopan ulkopuolelta, kovin mielelläni käyttäisin vastaavia eurooppalaisia palveluita.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat