HS: Älylaitteiden puhetta kuunnellaan – tallentanut suomalaisten seksiääniä, tuttava myös tunnistettu: "Oli se jotenkin sairasta"

Applen toimitusjohtaja tuli kaapista inspiroidakseen kiusattuja lapsia 2:12
Katso video: Applen toimitusjohtaja tuli kaapista inspiroidakseen kiusattuja lapsia

Älypuhelimet tallentavat käyttäjiensä äänikomentoja ja niitä analysoidaan. Suomalaiset kertovat HS:lle, että puhelimet ovat tallentaneet jopa seksiääni. Eräs haastateltavista kertoo tunnistaneensa nauhalta oman tuttavansa.

Helsingin Sanomat on haastatellut neljää suomalaista, jotka ovat kuunnelleet työkseen ulkomaisten palveluyritysten piikkiin suomalaisten älylaitteista peräisin olevia ääniviestejä. Työ on tapahtunut pääosin Etelä-Euroopassa, mutta myös etänä Suomessa.

Työntekijöiden tehtävänä oli tarkistaa, ovatko ohjelmistot muuttaneet puheen tekstiksi oikein. Haastateltavat kuuntelivat sekä Applen että Googlen laitteiden ääniohjauksesta peräisin olleita viestejä. He eivät tienneet viestien sanelijoiden henkilöllisyyttä, mutta henkilöllisyys paljastui esimerkiksi ihmisten kertoessaan koko nimen nauhoitteella, HS kertoo.

Äänihaku tai sanelu löytyy lähes kaikkien taskusta

Äänihaku tai sanelu on rantautunut useisiin älypuhelimiin, -kaiuttimiin ja jopa älytelevisioihin. Suomalaisten viestien joukossa oli myös asiattomuuksia, kuten seksiin liittyviä ääniviestejä. Työntekijöille nimettömien viestin kuunteleminen oli hämmentävä kokemus, Helsingin Sanomat kertoo.

– Sitä tietää, että tietoja kerätään, mutta sitten kun se käytännössä tapahtuu, oli se jotenkin sairasta, yksi haastateltava kertoo Helsingin Sanomille.

Professori Tomi Voutilaisen mukaan Googlen ja Applen kaltaisilla toimijoilla on oikeus tallentaa palvelun käyttöön kuuluvat äänet, mikäli sovelluksen käyttöehdoissa niistä kerrotaan sopimukseen rinnastettavalla tavalla. Vahinkoäänitykset ovat puolestaan vaikeampia tapauksia, joissa mennään jopa lähelle salakuuntelua, professori kertoo HS:lle. Hän arvioi, että nauhoitettu ääni kuuluu joka tapauksessa tietosuoja-asetuksen piiriin. 

Lue myös:

    Uusimmat