Mainos

Salakuljetetusta viinasta maksettava tullit ja valmisteverot

EY:n tuomioistuimen julkisasiamiehen mielestä EU:n ulkopuolelta peräisin olevasta salakuljetetusta väkiviinasta on maksettava tullit, valmisteverot ja arvonlisävero. Näkemys on vastaus Tampereen käräjäoikeuden ennakkoratkaisupyyntöön siitä, voiko EU:n jäsenvaltio vaatia tullimaksuja ja muita maahantuontiveroja salakuljetetusta viinasta.

Julkisasiamiehen kanta vastaa siten Suomen näkemystä asiassa. Julkisasiamies oli samaa mieltä Suomen viranomaisten kanssa siitä, että verotuksen neutraalisuuden periaatteen mukaan ei voi tehdä eroa laillisten toimien ja lainvastaisten toimien välillä.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus on aina julkisasiamiehen itsenäinen kannanotto yhteisöoikeuden oikeasta tulkinnasta, eikä se sido EY:n tuomioistuinta sen laatiessa tuomiota. Usein lopullinen ratkaisu on ollut sama kuin julkisasiamiehen kanta. Tuomioistuimen tuomio julistetaan myöhemmin. Ratkaisu liittyy tapaukseen, jossa Viron kautta salakuljettiin kiinalaista ja amerikkalaista pirtua. Noin 9500 litraa salakuljetetusta pirtusta takavarikoitiin.

Virolainen salakuljettaja ja hänen kumppaninsa tuomittiin Tampereen käräjäoikeudessa vankeus- ja sakkorangaistuksiin kolme vuotta sitten. Heiltä vaadittiin myös salakuljettamalla tuodusta väkiviinasta maksamatta jääneet tullit ja valmisteverot sekä arvonlisävero. Vaatimukset olivat yhteensä 38 miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.