Mainos

Saksassa yritetään purkaa eläkepommia: Vero lapsettomille

Yli 25-vuotiaille lapsettomille vaaditaan Saksassa erillisveroa, jotta tulevien eläkkeiden maksutaakka jakautuisi oikeudenmukaisemmin.

Lapseton liittokansleri Angela Merkel on ampunut ehdotuksen heti alas. Lapsiperheiden puolestapuhujat eivät silti aio luovuttaa

Joukko nuoria Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen CDU:n kansanedustajia vaatii, että jokaisen yli 25-vuotiaan lapsettoman pitäisi Saksassa maksaa tuloistaan yhden prosentin erillisveroa. Ehdotusta perustellaan koko ajan tuhoisammaksi paisuvalla eläkepommilla. Karkeasti joka kolmas synnytysikäinen nainen on lapseton. Osuus kasvaa ja samaan aikaan väestö vanhenee.

Lapsiperheiden etua ajavat muistuttavat, että useampia lapsia hankkivien pariskuntien eläkekertymä jää Saksassa vääjäämättä pienemmäksi, koska äidit pysyvät pääsääntöisesti pidempään kotona.

– Ne, joilla on lapsia, saavat vähemmän eläkettä, vaikka he kantavat isomman vastuun niiden eläkkeistä, joilla ei ole lapsia, Baijerin lapsiperheiden liiton puheenjohtaja Helmut Magis perustelee kotonaan Kirchseeonissa Münchenin kupeessa.

Magisilla on viisi lasta. Hän sanoo kannattavansa ehdotettua erillisveroa.

– Se on yksinkertainen ja toimiva tapa hoitaa tämä epäkohta.

Magisin vaimo on samaa mieltä. Hän korostaa kuitenkin, ettei maksu saa olla rangaistus lapsettomille.

– Ainahan lapsettomuus ei ole toivottua ja minä ymmärrän hyvin, etteivät lapsettomat haluaisi maksaa lisää. Mutta toisaalta on niin, että jokaisen pitäisi lopulta tehdä kaikki voitava, jotta yhteiskunta toimii, Maria Lutterotti-Magis tähdentää.

Lapsi tuo lisäarvoa

Vaikka Merkel tyrmäsi puoluetovereidensa ajatuksen ja sai tukea yli puoluerajojen, monet myöntävät, että lapsettomien ja lapsiperheiden kantamaa taakka tulevista eläkkeistä ja sosiaaliturvasta pitäisi tasata.

– Lapsi, pitäisi nähdä myönteisenä lisäarvona ja toisaalta niille kohdalla, joilta tätä lisäarvoa ei tule, pitäisi olla joku kompensaatio, joko lisämaksu tai etujen leikkaus, Baijerin sosiaaliministeri Christine Haderthauer sanoo.

Veron vastustajat muistuttavat, että Saksassa ansiotyötä tekevien naisten on edelleen vaikea yhdistää uraa ja lapsia, koska lastenhoito on järjestetty huonosti. Moni korkeasti koulutettu valitsee uran. Lisäksi lapsia pidetään ”kalliina”. Saksan perheministeri Kristina Schröder tukisikin mieluummin lapsia haluavia kuin rankaisisi lapsettomia.

Lapsiperheiden liitto taas korostaa, että kotiäitien merkitystä lasten kasvattamisen kannalta ei pitäisi väheksyä.

– Meidän kokemuksemme liitossa jäseninä olevista perheistä puhuvat yksiselitteisesti sen puolesta, että toisen vanhemmista kannattaa olla kotona lasten kanssa mahdollisimman pitkään, Helmut Magis, sanoo.

Keskustelu aiheesta jatkuu perjantaiaamuna MTV3 Huomenta Suomessa klo 7.05

Katso Tapio Nurmisen juttu (Kymmenen uutiset 8.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.