Saksassa luomu myy lamasta huolimatta

Saksassa luomukauppiaat ovat selvinneet lamasta hyvin. Alan erikoisliikkeiden myynti kasvoi viime vuonna neljä prosenttia vuoteen 2008 verrattuna. Yhä useammat saksalaiset ostavat suurimman osan ruuasta ja päivittäistavaroista erikoistuneista luomusupermarketeista.

− Me olemme hyötyneet siitä, että suuret halpahalliketjut kuten Lidl ja Aldi vetäytyvät markkinoilta. Niiden liiketoimintamalliin ei sopinut se, että myymälästä löytyy samaa tuotetta sekä kalliimmalla että halvemmalla, seitsemän luomusupermarkettia Münchenissä omistava Willi Pfaff sanoo.

− Halpahalliketjut yrittivät luomulla ennen muuta parantaa kolhiintunutta mainettaan, hän lisää.

Pfaffin Voll Corner -ketjun liikevaihto kasvoi viime vuonna myös nelisen prosenttia. Koko luomukaupan liikevaihto on Saksassa jo lähes kuusi miljardia euroa. Luomuruokaa myydään noin neljällä miljardilla eurolla, ja erikoisliikkeiden osuus tästä on miljardin luokkaa.

− Koska määrät ovat kasvaneet, peruselintarvikkeiden, kuten maidon ja voin hinta on luomuliikkeissä laskenut. Siitä syystä yhä useammat meidän asiakkaistamme ostavat kaikki viikon elintarvikkeensa täältä, Pfaff tähdentää.

Asiakkaat vaativina

Saksassa luomukauppojen hintataso on keskimäärin noin 20 prosenttia korkeampi kuin tavallisissa supermarketeissa ja suunta on edelleen laskeva. Suuria erikoisliikkeitä, joista saa käytännössä kaikki päivittäistavarat pesuaineista aina leikkeleisiin on koko maassa arviolta noin 500.

Myös Saksassa nimenomaan erikoisliikkeet pyrkivät siihen, että niiden luomuruoka on samalla myös lähiruokaa. Willi Pfaffin Voll Corner -liikkeisiin hankitaan valtaosa tuotteista Münchenin ympäristöstä.

− Meillä ihmiset voivat luottaa siihen, että kaikki on alusta loppuun luomua. Luottamusta kasvattaa se, että useimmissa tapauksissa tuottajat ovat paikallisia, Pfaff korostaa.

Kaiken puritaanisimmat luomukauppiaat välttävät edelleen kaikkea, mikä joudutaan lennättämään ulkomailta. Toisaalta yhä useammat asiakkaat vaativat, että luomusupermarketin valikoima vastaa normaalin elintarvikeliikkeen valikoimaa. Tähän kysyntään on mahdoton vastata, jos alihankkijat ovat kaikki paikallisia.

Studio55/Tapio Nurminen

Lue myös:

    Uusimmat