Saksan rikkain mies ja hänen salaperäinen liittonsa kaavailevat jotain todella mullistavaa Saksaan

Pieneen Heilbronnin kaupunkiin Saksassa suunnitellaan tekoälykeskusta, joka toteutuessaan olisi Euroopan suurin. Keskuksen pääasiallinen rahoittaja on Dieter Schwarz -säätiö.

Heilbronniin suunnitellaan 30 hehtaarin tekoälykeskusta nimeltään Ipai (Innovation Park Artificial Intelligence). Arkkitehdit suunnittelevat kampusta, joka ylhäältä katsottuna näyttäisi pyöreältä mikropiiriltä. Sinne odotetaan virtaavan rahaa kolmessa vuodessa yli kaksi miljardia euroa.

Heilbronn valikoitui tekoälyn pioneeriksi, koska kaupungissa pitää kotipaikkaansa Ipain pääasiallinen rahoittaja, Dieter Schwarz -säätiö. Säätiön taustalla on Saksan rikkain mies, Heilbronnissa syntynyt Dieter Schwarz, yli 43 miljardin euron omaisuudellaan. Schwarz Gruppe -yhtiö omistaa muun muassa Lidlin ja Kauflandin kauppaketjut.

Heilbronnin tekoälykeskusta rahoittavat säätiön lisäksi sijoittajat ja yritykset. Baden-Württembergin osavaltio on mukana 50 miljoonan euron rahoituksella.

Stuttgartin pohjoispuolella sijaitseva Heilbronn tunnetaan pääasiassa viinintuotannostaan. Kuopion kokoisen kaupungin keskustassa on vanha kaupunki, josta löytyy kirkko ja satoja vuosia vanha astronominen kello.

Joissakin Heilbronnin ravintoloissa ei pankkikortilla maksaminen onnistu. Vain käteinen käy. Tulevaisuudessa tämän pienehkön saksalaiskaupungin pitäisi olla Euroopan tekoälykehityksen keskus. Toteutuessaan tekoälykeskus olisi maanosan suurin.

Saksasta tekoälyn suurvalta?

Kumppaniyritykset ovat luvanneet rakentaa Heilbronniin vuoteen 2027 mennessä muun muassa laboratorioita, datakeskuksen ja start-up -keskuksen, jossa on yhteiset työtilat.

Ipain toimitusjohtaja Moritz Gräter korostaa tekoälykeskuksen olevan pääasiassa yksityinen hanke. Liittovaltio on mukana päätöksissä, mutta sillä ei ole määräysvaltaa sijoituskohteissa.

Ipai ei kehitä tekoälyteknologiaa, vaan tarjoaa infrastruktuurin, joka mahdollistaa asiantuntijoiden yhteistyön ympäri maailmaa.

Gräter ennustaa, että tekoäly tulee muuttamaan työelämää merkittävästi. Ei ole kyse lyhytaikaisesta hypestä, hän vakuuttaa.

– Ipaissa ei tehdä tekoäly- ja kielimalleja klassisessa mielessä, Gräter sanoo.

– Tekoäly tuodaan nimenomaan soveltamiseen ja kaupallistamiseen yrityksille sekä julkiselle sektorille.

Saksan hallituksellakin on suuret suunnitelmat tekoälyn suhteen. Jo edellisen liittokanslerin Angela Merkelin hallitus linjasi, että "Saksassa valmistetusta tekoälystä" pitäisi tulla maailmanlaajuisesti tunnustettu laatumerkki.

Hallitus julkaisi jo vuonna 2018 tekoälystrategian. Yhdysvalloissa ja Kiinassa tekoälyteknologiaan investoidaan miljardeja euroja, eikä Saksa halua jäädä junasta.

Moritz Gräterin mukaan Saksassa on tällä hetkellä paljon positiivista myötätuulta ja uteliaisuutta tekoälyä kohtaan, mutta myös skeptisyyttä ja haluttomuutta kohdata teknologisen kehityksen mukanaan tuomat huolenaiheet.

– Tekoäly muuttaa merkittävästi arvoketjujamme ja tapaamme työskennellä kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Oli kyse tuotannosta, myynnistä tai hallinnosta, Gräter toteaa.

Luotettavuudesta kilpailuetu

Uusimpana kumppanina Heilbronniin tulee saksalainen kasvuyritys Aleph Alpha. Yrityksen perustaja Jonas Andrulis ja Ipai ilmoittivat elokuussa, että ne solmivat strategisen kumppanuuden huippuluokan tekoälytutkimuksen alalla.

Yhteistyö mahdollistaa Aleph Alphan tutkimustoiminnan edistämisen yhdessä ulkopuolisten huippututkijoiden kanssa. Välillisesti Heidelbergista tuleva yritys hyötyy satojen miljoonien eurojen tutkimusrahoituksesta.

Toimitusjohtaja Jonas Andrulis on alusta alkaen asemoinut yrityksensä erityisesti julkishallinnon tekoälykumppaniksi. Aleph Alpha haluaa erottua kilpailijoistaan "luotettavalla tekoälyllä". Myös hallituksen tekoälystrategiassa korostetaan, että Saksa haluaa edistää "läpinäkyvää ja eettistä tekoälyä".

Ipain odotetaan houkuttelevan lähivuosina lisää yrityksiä ja tutkijoita. Audi, Porsche, Würth, robotiikan asiantuntija Schunk ja Fraunhofer Institute for Industrial Engineering -tutkimuslaitos ovat jo seuranneet Ipain kutsua ja asettuneet kaupunkiin.

Toistaiseksi Ipai tarkoittaa vasta paria kerrosta toimistoja vuokratussa rakennuksessa. Ensimmäiset omat tilat rakennetaan ensi vuonna. Tulevaisuuden visiossa noin viisi tuhatta ihmistä edistäisi tekoälyn tutkimusta ja kehitystä Ipain sateenvarjon alla.

Mitä ihmettä? Ivan Puopolo puhuu videolla sujuvaa kiinaa 1:26
Tekoäly voi myös saada juontajan puhumaan eri kielillä.

Investoinnit hämärän peitossa

Ipain tutkimuksen painopiste on tuotannon, logistiikan, julkishallinnon ja kaupan sovelluksissa. Miten paljon rahaa tekoälykeskukseen investoidaan ja mihin kohteisiin rahaa käytetään, on suurelta osin hämärän peitossa. Ipai vetoaa liikesalaisuuksiin.

Pääasiallinen rahoittaja Dieter Schwarz -säätiö ei ole tunnettu avoimuudestaan. Miljardööri Dieter Schwarz ei ole antanut julkisuuteen edes virallista valokuvaa itsestään.

Se tiedetään, että 83-vuotias Schwarz rakastaa kotiseutuaan. Hän haluaa kehittää Heilbronnista tulevaisuuden mallikaupungin, jossa on tutkimusta, koulutusta, yrittäjyyttä ja kansainvälisyyttä.

Kehittäminen tapahtuu säätiön kautta. Dieter Schwarz Stiftung on yksi Saksan suurimmista säätiöistä, joka edistää koulutusta päiväkodeista yliopistojen huippututkimukseen. Säätiö ei tavoittele voittoa, mutta oletettavaa on, että Schwarzin Lidl- ja Kaufland-kytkös vaikuttaa rahoituspäätöksiin.

Heilbronniin perustettiin vuonna 2018 Münchenin teknillisen yliopiston haara. On poikkeuksellista, että yli 300 kilometrin päässä sijaitseva yliopisto hajasijoittaa toimintojaan Saksan vasta 62. suurimpaan kaupunkiin. Schwarzin lahjoitukset todennäköisesti ratkaisivat päätöksen.

Heilbronnin tekoälykeskukselle Dieter Schwarz -säätiö lupaa rahoittaa 41 professuuria liiketalouden ja tietojenkäsittelytieteen aloilla. Säätiö tekee yhteistyötä myös muun muassa Stanfordin, Oxfordin, Pariisin, Zürichin ja Jerusalemin huippuyliopistojen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat