Asiantuntijalta hurja ennustus: Ihmiskunta astuu tuntemattomaan 15 vuoden päästä – "Tekoälylle tulee tietoisuus ja minuus"

Onko tekoäly uhka vai mahdollisuus ihmiselle? 8:18
Lorenz Backman haastatteli tietokirjailija Petteri Järvistä Huomenta Suomen lähetyksessä.

Tekoäly vie työpaikkoja vain siinä tapauksessa, että ihmiset lopettavat uusien asioiden omaksumisen ja opettelun, povaa koneoppimisen asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen.

Huomenta Suomessa vieraillut tietotekniikan asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen on kirjoittanut 35 kirjaa tietotekniikkaan ja tietoturvaan liittyvistä aiheista. Nyt Järviseltä on Tammen kustantamana ilmestynyt 36. teos Tekoäly ja minä.

– Tähän asti on kerrottu mitä tekoälyllä pystyy tekemään. Tämän kirjan näkökulma on, että miksi tekoälyllä ei pysty korvaamaan yksinkertaisia tehtäviä, Järvinen kuvailee.

Autot eivät ajakaan itsestään

Aiemmat ennustukset ovat saattaneet vaikuttaa siihen, että työpaikat, joiden luultiin valuvan tekoälyn käsiin, ovatkin nyt jopa vailla tekijää. Esimerkiksi autonomiset autot eivät olekaan niin autonomisia kuin luultiin. 

– Viisi vuotta sitten puhuttiin robottiautoista, ja että rekat pystyvät ajamaan itse itseään. Nyt meillä on kuitenkin pula kuljettajista.

Järvisen mukaan tekoälyn kyky ajaa autoa on edelleen alkeellisella tasolla.

Sen verran paljon itsestään ajavista autoista on kuitenkin pidetty meteliä, että moni nuori miettii, millaisia töitä alalla on jatkossa.

Entä jos kymmenen vuoden kuluttua ihmistä ei tarvitakaan kaikilla aloilla? Järvisen mukaan kysymys on kiehtova.

– Mitä tapahtuu, kun tietokoneet jatkavat eksponentiaalista kehittymistä? Ja kun tekoälyllä on tietoisuus ja minuus, sitten tullaan tuntemattomalle alueelle.

Järvisen arvion mukaan vie vain 15 vuotta, kun tietokoneen kyvyt ylittävät ihmisen kyvyt.

– Sitä ei tiedetä mitä sitten tapahtuu.

Petteri Järvisen mukaan elokuvateattereita täyttävä atomipommin kehittämisestä kertova Oppenheimer-elokuva resonoi nykyiseen tekoälyn aikakauteen.

– Atomipommi kehitettiin maanpuolustukseen, eikä siinä ollut taloudellista motiivia kuten tekoälyssä. Se tekee tästä kehityksestä arvaamattoman. 

Juuri taloudelliset seikat tekoälyssä huolettavat Järvistä.

– Tämä kehitys on yksi niistä asioista, jotka huolettavat. Meillä ei ole keinoja hallita sitä, ja kaupallista kehittämistä tehdään Kiinassa ja Yhdysvalloissa.  

– Valtiotason sopimuksia on mahdotonta tehdä taloudellisten intressien takia, Järvinen toteaa.

Arvaamaton Elon Musk

Petteri Järvisen mukaan myös tekoälyä kehittävät yksityishenkilöt voivat tehdä arvaamattomia asioita, mikäli rahoitus on kunnossa.

Järvinen ottaa esimerkiksi Twitter-palvelun ostaneen liikemies Elon Muskin, jonka toimet ovat olleet hyvin arvaamattomia.

– Jos Elon Musk saa tämän Twitter X:nsä toimimaan, ja hänellä on robottikehitystä ja Neuralink, joka kytkee aivot tietokoneeseen, ovat seuraukset arvaamattomat.

– Ensin Musk varoittaa meitä tekoälystä, mutta seuraavana päivänä perustaa firman, joka kehittää sitä, Järvinen vertaa. 

Tekoälyn kehittäminen ei kuitenkaan vaadi supertietokonetta, vaan sitä voi kehittää omallakin tietokoneella.

– Tätä kehitystä kannattaa seurata pirun tarkkaan, Järvinen varoittaa.

Pysy kehityksen kärryillä

Tekoälyn asiantuntijan mukaan ainoa keino estää tekoälyn hallitsematon vallankaappaus on pysyä mukana kehityksen kärryillä, eli pysytellä niin sanotusti vähintään askeleen päässä tekoälystä.

– Tekoäly on koneoppimista ja kone on hyvä oppimaan. Ihmisellä taas oppimiskyky heikkenee 30 ikävuoden jälkeen. Ei saa jäädä tapojen orjaksi, vaan täytyy omaksua uusia työkaluja käyttöön, Järvinen neuvoo. 

– Jos jämähdetään ja uhriudutaan, sitten tekoäly varmasti vie meidän hommat, Järvinen tietää.

Lue myös:

    Uusimmat