Mainos

Saksan rautateitä kiristetään

Saksan rautatiet on saanut viime aikoina useita pommi- ja kiristysuhkauksia. "Rautateiden ystäviksi" itseään kutsuva ryhmä on uhannut toimeenpanna kiskoilla sabotaasia, jos sille ei makseta 10:tä miljoonaa D-markkaa (noin 30 milj. mk). Ryhmän epäillään jo suistaneen tavarajunan raiteilta viime viikon lopulla.

Rautatiet suhtautuu kiristykseen vakavasti ja on ryhtynyt lähettämään junien edellä ns. koevetureita, jotka varmistavat, ettei kiskoilla ole pommeja tai ettei niitä ole muuten vaurioitettu. Koeveturi lähtee liikkeelle puoli tuntia ennen matkustajajunaa. Veturissa on junankuljettajan lisäksi liittovaltion rajapoliiseja, joilla on erikoislaitteet mm. erityisvalaisimet, kertoi Saksan rautatieläisten liiton puheenjohtaja Manfred Schell. Rautateitä valvotaan myös ilmasta Tornado-koneista ja helikoptereista sekä satelliittien kautta.

Saksan rautatiet kertoi aiemmin saaneensa marraskuun 23. päivän jälkeen neljä kiristysuhkausta, joissa kaikissa esitettiin sama 10 miljoonan D-markan vaatimus. Viranomaisten mukaan rautateillä on viime aikoina tehty ilkivaltaa, ja ainakin jotkut tapaukset saattavat liittyä kiristyksiin. Saksan rautatieyhtiön johtajaa Johannes Ludewigiä on arvosteltu julkisesti siitä, ettei hän ole suostunut kommentoimaan kiristysyrityksiä. Samalla on vaadittu selvitystä siitä, miksi yleisöä ei ole varoitettu riittävästi.

Bild-lehti kirjoitti merkkien viittaavan siihen, että kiristäjät ovat rautateiden entisiä tai nykyisiä työntekijöitä. Lehden mukaan kiskoilla on tehty sabotaasia - mm. ruuveja on väännetty irti ja kiskoja on käsitelty sellaisella asiantuntemuksella ja sellaisilla välineillä, että se edellyttää "sisäpiiritietoa". Poliisin työtä vaikeuttaa se, että kiristäjät ovat saaneet paljon matkijoita. Turhat pommiuhat ovat viivästyttäneet junaliikennettä. Yksistään maanantaina rautatiet sai 18 varoitusta, mutta yhtäkään pommia ei löytynyt.
(STT-Reuters-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.