Mainos

Saksan pääpuolueiden kanslerikiista jatkuu

Nykyinen liittokansleri Gerhard Schröder itse sanoi eilen olevansa valmis luopumaan paikastaan, mikäli SDP niin haluaa, mutta puolueen puheenjohtaja Müntefering rohkaisee häntä jatkamaan vielä.

Merkel ja Schröder

Angela Merkelin johtamat Saksan kristillisdemokraatit (CDU) vaativat jälleen tänään, että liittokansleri Gerhard Schröderin on luovuttava paikastaan, ennen kuin vakavat neuvottelut niin sanotun suuren hallituskoalition muodostamisesta kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien (SPD) välillä voivat alkaa.

CDU:n pääsihteeri Volker Kauderpitäytyi myös tänään aiemmassa kannassaan, jonka kukaan SPD:n pitäisi hyväksyä Angela Merkel liittokansleriksi ennen kuin vakavat neuvottelut hallituksesta voivat alkaa.

- Mielestäni SPD:n on aika tunnustaa tosiasiat. Saksan kansa odottaa, että hallitus muodostetaan. Kehotan SPD:n rationaalisia aineksia tunnustamaan vaatimuksemme kanslerinpaikasta, jotta voimme edetä neuvottelujen asiakysymyksissä, vaati CDU:n pääsihteeri Volker Kauder.

Puoluejohto kehottaa jatkamaan

Schröder itse sanoi eilen olevansa valmis luopumaan paikastaan, mikäli SPD niin haluaa. Puolueen puheenjohtaja Franz Müntefering kuitenkin rohkaisi Schröderiä jatkamaan ja vahvistamaan puolueen asemia neuvotteluissa.

SPD:n johtaja Franz Müntefering toisti tänään ARD-television haastattelussa, että hänen puolueensa aikoo johtaa mahdollista kristillisdemokraattien kanssa perustettavaa yhteishallitusta. Münteferingin mukaan olisi kristillisdemokraateilta suuri erehdys odottaa jotakin muuta.

Sosiaalidemokraatit eivät tarkkailijoiden mukaan halua uhrata Schröderiä ja luopua suurimmasta valttikortistaan jo ennen vakavien neuvottelujen alkua. Puolue haluaa liittokanslerikysymyksen osaksi varsinaisia neuvotteluja, jolloin mahdollinen luopuminen Schröderistä toisi mahdollisimman suuria myönnytyksiä esimerkiksi tärkeiden ministeripaikkojen muodossa.

- Me seisomme Gerhard Schröderin takana ja jos CDU sanoo huomenna, että tämä kysymys on ratkaistava ensin, ei tule mitään neuvotteluja. Me vain juomme teetä ja lähdemme kotiin, sanoi SPD:n parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Ludwig Stiegler.

Saksan kristillisdemokraatit uhkaavat keskeyttää hallitusneuvottelut, ellei liittokansleri Gerhard Schröder suostu väistymään syrjään. Kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien neuvotteluiden on määrä jatkua huomenna.

Kristillisdemokraatit vahvistivat sunnuntaina asemiaan Dresdenissä pidetyissä jälkivaaleissa saaden yhden lisäpaikan.

CDU:lla on nyt liittopäivillä 226 paikkaa ja SPD:llä 222. Vaaleja Dresdenissä lykättiin yhden ehdokkaan kuoleman vuoksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.