Mainos

Saksan liittopäivät vahvisti Schröderin valinnan

Saksan liittopäivät valitsi tänään Gerhard Schröderin maan uudeksi liittokansleriksi. Liittopäivien 669 edustajasta 351 äänesti Schröderin puolesta ja 287 vastusti hänen valintaansa.

Schröderistä tuli siten Saksan seitsemäs sodan jälkeisen ajan liittokansleri. Hänen sosiaalidemokraattinen puolueensa SPD voitti syyskuussa pidetyt vaalit, ja uusi hallitus muodostetaan SPD:n ja vihreiden voimin. SPD syrjäytti vaalivoitollaan Saksaa 16 vuotta johtaneen liittokansleri Helmut Kohlin. Kohl oli ensimmäisenä onnittelemassa Schröderiä valinnan jälkeen. Tiukkailmeisenä istunut Schröder puhkesi leveään hymyyn, kun liittopäivien puhemies Wolfgang Thierse ilmoitti äänestystuloksesta.

-Olen saavuttanut ammatillisen tavoitteeni. Tärkeintä minulle oli, että hallituspuolueet äänestivät yhdessä, hän sanoi äänestyksen jälkeen.

Liittopäivät ottaa myöhemmin vastaan Schröderin ja uuden hallituksen virkavalan. Hallitus pitää ensimmäisen istuntonsa vielä tänään. Hallitukseen kuuluu 15 ministeriä, joista kolme on vihreistä. Vihreät saavat ulko-, ympäristö- ja terveysministerin paikat.

Schröder peri edeltäjältään Saksan, jossa on neljä miljoonaa työtöntä, heikko talouskasvu ja yhä kalliimmaksi käyvä sosiaaliturva. Schröderin hallituksen ykköstavoitteeksi on asetettu työllisyyden kohentaminen, mutta hänen suunnitelmansa työttömyyden supistamisesta hallituksen, työnantajien ja -tekijöiden pysyvän keskustelufoorumin avulla on saanut osakseen voimakasta arvostelua. Lukuisien ekonomistien mukaan se on riittämätön tapa parantaa Saksan rakenteellisia ongelmia.

Talouden kohentaminen jää puolestaan valtiovarainministeri Oskar Lafontainen harteille. Lafontaine on myös SPD:n puheenjohtaja. Häntä pidetään Schröderin pahimpana vastustajana puolueen sisällä. Schröder onkin joutunut valtansa alkumetreillä torjumaan epäilyjä, joiden mukaan juuri Lafontaine pitäisi todellista valtaa hallituksessa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.