Mainos

Saksan CDU:lla ja vihreillä yhteistyövaikeuksia

Saksan parlamenttivaalien voittajat, kristillisdemokraatit, neuvottelivat vihreiden kanssa hallituksen muodostamisesta. Puolueet pääsivät yhteisymmärrykseen lähinnä vain siitä, ettei koalitiolla ole tulevaisuutta.

Saksan kristillisdemokraattien (CDU) ja vihreiden tapaamiselta ei odotettu sen kummempia tuloksia, koska molemmat puolueet ovat kaataneet toistensa niskaan kylmää vettä viime päivinä. Tunnusteluita voidaan kuitenkin vielä tarvittaessa jatkaa.

Kristillisdemokraatit ja vihreät pyrkivät kartoittamaan lähinnä vain puolueita yhdistäviä tekijöitä, eikä sellaisia löytynyt. Vihreiden puolueohjelma on hyvin erilainen kuin konservatiiveilla.

- Meillä oli tietysti suuria vaikeuksia löytää asioita, joista olemme yhtä mieltä. Emme odota uutta neuvottelukierrosta toistaiseksi, myönsi kristillisdemokraattien johtaja Angela Merkel.

Kristillisdemokraattien ja vihreiden yhteistyötä vaikeuttaisi vielä sekin, että niiden yhteishallituksessa olisivat mukana myös vapaat demokraatit FDP, joka on CDU:n liittolainen. FDP on kuitenkin suhtautunut hyvin kielteisesti vihreisiin.Vihreät ovat taas moittineet kristillisdemokraatteja uusliberaaleiksi ja ympäristönsuojelun vastaisiksi.

- Emme näe mitään syytä suositella uusia tunnustelukeskusteluja puoluehallitukselle. Erimielisyydet ovat poikkeuksellisen suuria, huomautti vihreiden puheenjohtaja Reinhard Bütikofer.

Tuloksia ensi viikolla?

Angela Merkel arvioi, että johtopäätöksiä voidaan vetää vasta ensi viikolla, kun kristillisdemokraatit keskustelevat toistamiseen sosiaalidemokraattien (SPD) kanssa. Puolueet vääntävät kättä ennen kaikkea kanslerinpaikasta. Paineet kasvoivat entisestään, kun vihreät ja kristillisdemokraatit totesivat olevansa turhan kaukana toisistaan.

Kristillisdemokraatit ja SPD aloittivat tuskalliset tunnustelunsa viime torstaina ja sopivat, että kierrosta jatketaan ensi keskiviikkona. Mielipidemittausten mukaan 47 prosenttia kansalaisista vaihtaisi nykyisen liittokanslerin Gerhard Schröderin Merkeliin ja 44 prosenttia pitäisi Schröderin vallassa.

Luvut olivat melkein yhtä tasan kysyttäessä väestön kantaa kahden suurimman puolueen hallitukseen: 45 prosenttia kannatti sitä ja 43 prosenttia vastusti.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.