Saksalaistutkimus: Treenaaminen pahaksi hampaille

Heidelbergin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan urheileminen voi olla haitaksi hampaiden hyvinvoinnille.  

Amerikkalaislehti New York Times kertoo The Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan kova treenaaminen voi aiheuttaa ongelmia hampaiden kanssa.

Jo viime vuonna tehty brittitutkimus on ollut samoilla jäljillä. Siinä hammaslääkärit tutkivat 278 Lontoon Olympialaisiin osallistuneen urheilijan hampaat. Tutkimuksen mukaan enemmistön suuterveys oli "huonossa kunnossa". Eri puolilta maailmaa tulevilla urheilijoilla oli hammasmätää, ientulehduksia ja kiillevaurioita.

Ennen juuri julkaistua saksalaistutkimusta on oletettu, että urheilijoiden hammasongelmat johtuvat heidän nauttimistaan sokeripitoisista urheilujuomista. Tutkimuksen mukaan näin ei kuitenkaan ole.

Heidelbergin yliopiston tutkimukseen osallistuneilta urheilijoilta otettiin sylkinäytteet lepotilassa. Lisäksi noin puolelta heistä otettiin useita sylkinäytteitä 35 minuuttia kestäneen juoksuharjoituksen aikana.

Kävi ilmi, että urheilusuorituksen aikana syljen eritys väheni progressiivisesti, vaikka urheilija joi nestettä. Myös syljen koostumus muuttui yhä emäksisemmäksi urheilusuorituksen aikana. Syljen emäksisyyden katsotaan vaikuttavan muun muassa hammaskiven ja plakin kehittymiseen.

Saksalaistutkimuksen johtaja tohtori Cornelia Frese pitää havaintoja yllättävinä.

– Olimme olettaneet, että urheilujuomilla ja ruokatottumuksilla olisi haitallisin vaikutus hampaisiin, mutta emme havainneet suoraa yhteyttä niiden välillä. Sen sijaan syljessä tapahtuneet muutokset harjoittelun aikana olikin merkittävin tekijä, Frese arvioi tulosta.

Frese kuitenkin varoittaa tekemästä liian vahvoja päätelmiä tutkimuksesta. Heldelbergin yliopiston tutkimus on häneen mukaansa otokseltaan aivan liian pieni ja lyhytaikainen, jotta siitä voitaisiin tehdä jyrkkiä päätelmiä urheilun vaaroista hampaille. 

– Tästä tutkimuksesta saatujen tietojen perusteella voimme vain sanoa, että pitkäkestoinen treenaaminen saattaa olla riskitekijä suuhygienialle. Se, voiko vähemmän säännöllinen ja vähemmän intensiivinen harjoittelu vaikuttaa asiaan, on epävarmaa, mutta epätodennäköistä, tohtori Frese rauhoittelee.

Lue myös:

    Uusimmat