Isä kysyi äidiltä, voisiko murhata perheen vaikean vauvan – heitto paljastui karmealla tavalla totuudeksi: "Hetken raivo muutti vauvani ikuisiksi ajoiksi"

Kesken työpäivän Angie Setlak sai kotoa karmivan viestin: perheen vauva oli lakannut hengittämästä. Illalla selvisi, että syyllinen tilanteeseen oli Setlakin mies.

Angie Setlakin poika syntyi neljä viikkoa etuajassa. Raskaus oli ollut stressaava, mutta pieni poika oli syntyessään terve. Setlakin, 36, palatessa töihin perheen elämä kuitenkin muuttui surullisen tapauksen myötä ikiajoiksi.

Isä valitti viesteissä, että lapsi "on vaikea"

Setlakin palatessa töihin Xavier-poika jäi isänsä hoidettavaksi. Aiemmin lapsi oli ollut isänsä kanssa kahden maksimissaan kaksi tuntia.

– Olin koko päivän vastaillut viesteihin Xavierin isältä siitä, miten vaikea poika oli, ja kerroin isälle, että meidän pitäisi löytää toinen ratkaisu, jotta hänen ei tarvitsisi vahtia lasta päivän aikana, Setlak kuvaa Love What Matters -sivustolla.

"Hän kysyi, voisiko murhata vauvan nyt"

Miehellä oli aiemmasta liitostaan 10-vuotias, ja hän oli vakuuttanut Setlakille, että kaikki menisi hyvin. Ensimmäisenä työpäivänään Setlak kuitenkin sai mieheltä viestin.

– Hän kysyi, voisiko murhata vauvan nyt. Käskin hänen sinnitellä, tulisin kotiin pian. Ajattelin "vain muutama tunti enää ja sitten saan olla kotona vauvani kanssa". Sitten puoli kolmelta sain viestin, jota kukaan äiti ei halua saada: "Xavier lakkasi hengittämästä. Tule kotiin nyt".

Miten autan väkivaltaisessa suhteessa elävää? Artikkeli jatkuu videon alla.

 

Setlak soitti välittömästi kotiin. Miehen mukaan poika oli alkanut tukehtua maitoa juotuaan ja lasta vietiin juuri sairaalaan. Setlak lähti itkien perheensä perään.

Lapsella oli aivoverenvuoto

Sairaalaan saapuessaan Setlak kuuli lapsensa itkevän ja ajatteli, että kaikki järjestyisi.

– Kun tilanne oli rauhoittunut, minun annettiin mennä pojan luo ja pitää hänen kättään. Hän oli yllättäen hiljaa ja kalpea. Tiesin, ettei jokin ollut kohdallaan.

Lapsi vietiin kuvaukseen. Kävi ilmi, että hänellä oli aivoverenvuoto.

– Menin välittömästi hänen isänsä luokse ja kysyin "miten tämä saattoi tapahtua?" Hänen isällään ei ollut paljoa sanottavaa ja hän vain toisteli "poika oli tukehtua maitoon".

Mies olikin syypää

Setlak oli murtunut. Hän ei kuitenkaan ymmärtänyt totuutta ennen kuin joutui illalla poliisien kuulusteltavaksi.

– Tajusin silloin, että oli olemassa epäily lapsen kaltoinkohtelusta. He kertoivat, että pojalla oli aivoverenvuoto ja syy oli vamma, joka ei ollut vahinko. Olin raivoissani.

Setlakin mies pidätettiin. Hän oli ilmeisesti ravistellut Xavieria.

"Kiitän luojaa joka päivä siitä, että sain lapseni takaisin"

Xavier vaivutettiin koomaan. Hän kärsi kohtauksista. Setlakille kerrottiin, ettei lapsi ehkä koskaan heräisi; hän ei välttämättä enää näkisi tai oppisi koskaan kävelemään tai puhumaan.

Xavier kuitenkin yllätti kaikki. Hän oli sairaalassa 17 päivää ja kotiutui.

Setlak ei vieläkään tiedä tarkasti, mitä lapselle tapahtui, kun tämä oli kotona yksin isänsä kanssa.

– Nyt, kun vammasta on melkein kolme kuukautta, keskityn vähemmän kysymykseen "miksi" ja enemmän kysymykseen "mitä seuraavaksi". Yritän olla läsnä vauvalleni joka hetki. Kiitän luojaa joka päivä siitä, että sain lapseni takaisin.

Lapsi käy erilaisissa kuntoutuksissa ja terapioissa. Kestää vielä vuosia selvittää, onko Xavierilla esimerkiksi CP-vamma. Hänellä on edelleen lääkitys, ja vammat ovat vakavia.

– Mutta hän on ihmevauvani. Syyni nousta sängystä joka aamu, vaikka maailmani murenee ympärilläni. Soturini, joka painoi syntyessään alle kaksi kiloa ja on taistellut koko ajan. Hän on todistanut minulle aina uudelleen, että haluaa elää ja olla täällä.

"Mitä sitten tapahtuukin, älä ravistele vauvaa"

Setlakin mukaan vaikeinta tilanteessa on hyväksyä se, että kaiken olisi voinut estää.

– Ennen vammaa taloni oli täynnä esitteitä vauvan ravistelemisesta ja siitä, miten sen voi estää. Pane vauva alas. Mene pois. Mene itkemään johonkin, tai huutamaan, tai puhu jollekulle. Työstä turhautumisesi ulos ja tule sitten takaisin suloisen vauvasi luo ja aloita uudelleen, Setlak sanoo.

– Toivon, että joku lukee tarinamme, ottaa sen omakseen ja ymmärtää, miten tärkeää on, ettei vauvaa ravistella. Mitä sitten tapahtuukin, vauvaa ei koskaan ravistella. Sen voi estää helposti. Hetken raivo muutti vauvani ikuisiksi ajoiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja