Saako nuhaisen lapsen viedä päiväkotiin? Varhaiskasvatuksen opettajat vastaavat

Lääkäri kertoo, miksi flunssa pitkittyy - tässä vaiheessa hoitoon 4:11
KATSO MYÖS: Lääkäri kertoo, miksi flunssa pitkittyy.

Päiväkoti-ikäisillä on usein nenä tukossa ja taudit leviävät helposti. Kysyimme kahdelta helsinkiläiseltä päiväkodissa työskentelevältä eskariopettajalta, saako nuhaisen tai kuumeisen lapsen viedä päivähoitoon.

Saako nuhainen lapsi mennä päivähoitoon?

Yleinen ohje on se, että lapsen pitää pystyä osallistumaan kaikkeen toimintaan päivän aikana, myös ulkoiluun ja liikuntaan. Varhaiskasvatuksen opettaja Kristiina Turkki kertoo, että heidän päiväkodissaan jokainen ryhmä on noin kaksi kertaa päivässä ulkona.

Jos lapsen yleiskunto on muuten hyvä pikkunuhasta tai yskästä huolimatta, voi hänet tuoda päiväkotiin.

– Jos on pikkunuha ja toipumassa flunssasta ja jaksaa hyvin päivän, sitten on se ok, hän sanoo.

Pari käytännön vinkkiä

Varhaiskasvatuksen opettaja Emil Nikander muistuttaa, että tässä korostuu se, että käsiä olisi tärkeää pestä aktiivisesti. Se on ohjeistus muutenkin silloin, kun on paljon pöpöjä liikkeellä.

Lisäksi Nikander vinkkaa, että lasten kynsien olisi hyvä olla lyhyet.

– Kynsien alle jää paljon kaikkea kuonaa. Se on yllättävän hyvä ja tehokas keino myös pitää vähän edes kurissa näitä pöpöjä, hän sanoo.

Lapsen pitää pystyä osallistumaan myös ulkoiluun

Joskus vanhemmat pyytävät, että voisiko lapsi olla tänään sisällä, kun on vielä vähän kipeä. Turkki kertoo, että sellaista he eivät valitettavasti pysty järjestämään, koska työntekijöillä on koko ryhmä huolehdittavanaan.

Jos tällaista pitää pyytää, on parempi, että lapsi toipuu vielä kotona.

– Jos ei kaikkeen toimintaan, ulkoiluun ja liikuntaan pysty osallistumaan, voi olla parempi toipua vielä, koska se voi vain pahentua enemmän, Nikander ehdottaa.

Kuumeinen lapsi voidaan käännyttää kotiin

Kuumeisena lapsi ei voi tulla päiväkotiin. Turkki kertoo, että joskus lapsesta on huomattu nopeasti, että tämä on kipeä, flegmaattinen ja otsakin tuntuu kuumalta.

– Silloin saatetaan soittaa jo vaikka kymmenen minuutin päästä, että hei, tulepa hakemaan, että tämä lapsi on kuumeessa.

Nämä merkit kertovat, että lapsi voi palata päiväkotiin

Lapsen voi tuoda takaisin päiväkotiin flunssan jälkeen siinä vaiheessa, kun hänen yleiskuntonsa on hyvä ja hän pystyy osallistumaan kaikkeen toimintaan.

– Jos on vielä väsynyt eikä pysty ulkoilemaan ja liikkumaan vielä, voi olla parempi levätä loppuun asti, ettei tauti pahene uudelleen, Nikander sanoo.

Katso myös video: Miksi olo paranee, mutta päivän päästä onkin taas kipeänä?

Miksi olo parani ja päivän päästä olin taas kipeänä? 0:59
Ylilääkäri Asko Järvinen vastasi katsojien kysymyksiin nyt jylläävistä taudeista ja oireista MTV Uutiset Livessä 3.1.2024.

Lue myös:

    Uusimmat