Mainos

Sairaimpien vapauttamisesta ei sopimusta Filippiineillä

Sairaimpien panttivankien vapauttamisesta ei ole päästy sopuun sissien kanssa Filippiineillä. Filippiinien hallitus asetti iltapäivällä lentokoneen toimintavalmiuteen siltä varalta, että sissit vapauttaisivat huonokuntoisimmat Jolon saarella olevista panttivangeista.

Saksalainen nainen on todella huonossa kunnossa

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoi tänään saaneensa Filippiinien johdolta vakuutuksen, että jo kolmatta viikkoa jatkuva panttivankikriisi pyritään ratkaisemaan rauhanomaisesti. Solana sanoi kertoneensa Filippiinien presidentti Josef Estradalle, että hän "luottaa tapaan jolla hallitus hoitaa ongelmaa".

Solana välitti Filippiinien hallitukselle EU:n kannanoton, jossa korostetaan panttivankien turvallisuutta ja vaaditaan heidän pikaista vapauttamistaan. Solanan tarkoituksena ei ole toimia välittäjänä panttivankidraamassa

Neuvotteluissa mukana ollut Suomen suurlähettiläs Pertti Majanen vahvistaa, että armeija pyritään nyt pitämään loitolla panttivangeista.

Vankien avunpyynnöt turhia

Jo kolmatta viikkoa vankina olleiden turistien avunhuudot eivät ole vielä tuottaneet tulosta. Saksalais-lehdessä julkaistussa kirjeessä panttivanki Marc Wallert pyytää apua huonossa kunnossa olevalle äidilleen.

Hän sanoo myös, että ellei apua pian tule, he aikovat isänsä kanssa rakentaa paarit ja tuoda sairaan äitinsä pois viidakosta. Yritys olisi vaarallinen, sillä leirin ympärillä oleva armeijan saartorengas ei ole ainakaan vielä hajaantunut.

Panttivangit vangitsijoineen saarron läpi?

Jolon saarella olevat poliisilähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että kaikki sissit ja panttivangit olisivat ajaneet eilen armeijan piiritysrenkaan läpi. Sisseillä oli lähteen mukaan käytössään toistakymmentä ajoneuvoa.

Filippiinien armeija kertoi aiemmin tänään, että osa sisseistä ja kolme panttivankia olisi murtautunut jo

Filippiinien panttivankikriisi pitkittyy

toissapäivänä piiritysrenkaan läpi. Sotilaslähteiden mukaan sissejä piirittäneet sotilaat, jotka ovat pääosin entisiä muslimisissejä, eivät olleet ryhtyneet tarpeellisiin toimiin paon estämiseksi.

Filippiinien puolustusministeri Orlando Mercado on ilmoittanut pyrkivänsä saamaan vahvistuksen pakotietoon. Aiemmat tiedot armeijan piiritysrenkaan murtumisesta ovat osoittautuneet perättömiksi.

Mercado kertoi myös, että kaksi viikkoa jatkuneissa taisteluissa eri muslimiryhmiä vastaan on kaatunut 81 filippiiniläistä sotilasta, ja 468 on haavoittunut. Parikymmentä sotilasta on lisäksi kateissa.

Uuden pääneuvottelijan asema epäselvä

Panttivankikriisin uudeksi neuvottelijaksi nimetty Ghazali Ibrahim lähti tänään Manilasta Jolon saarelle ensimmäiseen tapaamiseensa muslimisissien kanssa. Joidenkin tietojen mukaan Ibrahim on panttivankikriisin uusi pääneuvottelija, toisten tietojen mukaan neuvotteluryhmän yksi jäsen.

Toiveet heikossa kunnossa olevan saksalaisen naisen vapauttamisesta lisääntyivät sen verran, että Jolon saarella olevien Punaisen Ristin ryhmien käskettiin olla valmiina lähtemään panttivankien leiriin.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.