Sairaanhoitaja: Alkoholistipotilaita pallotellaan hoitopaikasta toiseen

Päihdetyöhön erikoistuneen sairaanhoitajan Veli Järvenkylän mielestä alkoholistipotilaita pallotellaan liikaa paikasta toiseen.

– Meillä on paljon päihde- ja mielenterveysongelmaisia, joilla on niin sanottu kaksoisdiagnoosi. Potilaalla on siis samanaikaisesti päihdehäiriö ja vähintään yksi muu mielenterveyden häiriö. Heitä ohjataan edestakaisin mielenterveyspalveluista sosiaalipalveluihin sekä A-klinikoille, ja toisin päin, Veli Järvenkylä sanoo.

– Tärkeää ei ole se, kummassa paikassa potilaat hoidetaan, vaan se, että heidät hoidettaisiin vain yhdessä paikassa. Näin he saavat keskittyä parantumiseen.

Osa pystyy lopettamaan juomisen itse

Jotkut juovat vuosikausia ennen kuin hakeutuvat hoitoon – jotkut eivät mene sinne koskaan.

– On ihmisiä, jotka pystyvät lopettamaan juomisen ilman mitään apua. Tapoja selviytyä on monia. Kuka tulee uskoon, kuka toipuu A-klinikalla. Vapaaehtoissektorilla on tarjolla myös pitkäkestoisia myllyhoitoja. Parhaat tulokset saavutetaan päihdeongelmaisten omilla vertaistukiryhmillä. Sopivan hoidon löytämiseen tarvitaan asiantuntijaa, Järvenkylä sanoo.

Perinteisesti naiset hakevat ja hyväksyvät apua helpommin kuin miehet.

– Miesten on aina ollut vaikeampi hakeutua hoitoon. He kuolevat mieluummin saappaat jalassa. Naisiin terapia myös tehoaa paljon paremmin, koska he ovat vastaanottavaisempia.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja