Sairaalapäivystysten ruuhkat sotivat hyvinvointivaltion keskeisintä lupausta vastaan, sanoo professori Heikki Hiilamo: "Megaluokan epäonnistuminen"

Mistä terveydenhoidon kriisi johtuu? THL:n tutkimusprofessori vastaa 9:12
Joulunpyhät ovat vasta edessä, mutta sairaalapäivystyksissä ollaan nyt jo pinteessä. Osassa sairaaloista potilaita on jouduttu käännyttämään ovelta, vuodepaikoista on ollut pulaa ja operaatioita on siirretty. Terveydenhoidon kriisi koskettaa koko maata, mutta mistä se johtuu?

Joulunpyhät ovat vasta edessä, mutta sairaalapäivystyksissä ollaan nyt jo pinteessä. Osassa sairaaloista potilaita on jouduttu käännyttämään ovelta, vuodepaikoista on ollut pulaa ja operaatioita on siirretty. Terveydenhoidon kriisi koskettaa koko maata, mutta mistä se johtuu?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamon mukaan päivystyksissä nyt konkreettisesti näkyvä ongelma on syntynyt vuosien kuluessa.

– Tämä olisi tavallaan pitänyt nähdä jo ajat sitten. Yksi tärkeä tekijä miksi me nyt olemme tässä, on että vatvoimme sote-uudistusta vuositolkulla. Siinä yhteydessä muistioita kirjoitettiin tuhansia sivuja ja rakenteita mietittiin, mutta se on aina jostain pois, Hiilamo sanoo.

Hänen mukaansa tässä tapauksessa se on ollut pois siitä, ettei hoitotarpeen lisääntymiseen ole osattu varautua ajoissa.

Sote-uudistuksesta päätettiin jo Kataisen hallituksessa

Soteuudistus nousee esille monin paikoin, kun puhutaan nykyisen terveydenhoidon ongelmista. Hiilamon mukaan ongelmien syntymisen ajankohtaa saa katsoa taaksepäin aina Jyrki Kataisen muodostaman hallituksen päätöksiin saakka. Vuosien vatvominen on jättänyt terveydenhoitoalalle jälkensä. 

– Hoitajapula jäi sote-uudistuksen kiemuroiden alle ja siihen ei osattu varautua.

– Olin itse mukana monissa työryhmissä, joissa mietittiin tätä ja oikeastaan koskaan ei tullut esille hoitajapula, joka olisi tavallaan pitänyt nähdä. Uskon, että siihen olisi pystytty puuttumaan nopeammin, jos sote-uudistus olisi saatu aikaisemmin aikaiseksi, Hiilamo sanoo.

"Megaluokan epäonnistuminen"

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Erityisesti sairaalapäivystysten tilanne on ollut viime viikkoina kriittinen. Hiilamo yhtyy perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun huoleen tilanteen vakavuudesta.

– Tärkeintä olisi myöntää se, että tämä on megaluokan epäonnistuminen ja erittäin epämiellyttävä tilanne juuri joulunpyhien alla. Meidän hyvinvointivaltiomme keskeisin lupaus on se, että silloin kun ihmisellä on tarvetta lääkärin avulle, niin hän saa sen, Hiilamo sanoo.

Hänen mukaansa ihmiset ovat olleet ymmärrettävästi tilanteesta huolestuneita, ahdistuneita ja suuttuneita.

Mutta mikä tähän tilanteeseen voisi olla ratkaisuna ja millaisella aikataululla ratkaisuja voidaan ylipäänsä saada? Katso koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat