Saini-perhosesta tuli koko työpaikan suosikki – eksoottinen vieras söi jo kädestä

Nurmijärjen Rajamäelle kukkatilauksen mukana salamatkustaneen floridalaisperhosen lyhyt elämä päättyi reilu viikko sitten. Sainiksi ristitystä hyönteisestä oli ehtinyt tulla koko puutarhatalon lemmikki.

Rajamäen Työtehoseuran floristiopiskelijat kokivat noin kuukausi sitten iloisen yllätyksen, kun ulkomailta tilatun kasvin mukana tulleesta toukasta kuoriutui valtava perhonen. Toukka oli reissannut Suomeen Floridasta asti – Italian kautta.

Upeasta perhosesta kehkeytyi lyhyessä ajassa paitsi työpaikan lemmikki myös oikea mediajulkkis, jota ihailtiin Youtube-videota myöten.

Opiskelijat kuorivat Sainille hedelmiä

Sainiksi nimetty Papilio troilus troilus -lajiin kuuluva perhonen eli aluksi maljakkoon tehdyssä terraariossa Työtehoseuran floristien sidontaluokan ikkunalaudalla. Sittemmin se päästettiin lentelemään puutarhatalon talvipuutarhaan.

Työtehoseuran koulutuskoordinaattori Miia Mäentausta kertoo, että floridalaisperhosen elinympäristöstä haluttiin tehdä mahdollisimman floridalainen.

– Huoltomieskin pääsi osaksi Sainin elämää, kun hänet hälytettiin paikalle asentamaan lämmittimiä, jotta ilma saatiin pidettyä yli 20 asteessa. Tiesimme, että tilanne kestää vain pari päivää, niin raaskimme tehdä kaikkemme Sainin eteen.

Nyt jo edesmennyt Saini tottui Mäentaustan mukaan hoitajiinsa niin, että se söi heidän kädestään.

– Opiskelijat kuorivat Sainille hedelmiä syötäväksi ja ruokkivat sitä kädestä. Ja se tosiaan söi imukärsällään appelsiinia opiskelijoiden sormenpäiltä!



Perhonen haudattiin maahan

Sainin vointi alkoi heikentyä reilu viikko sen kuoriutumisen jälkeen. Viime viikonloppuna se oli käpertynyt oksalta alas.

– Opiskelijat eivät halunneet Sainia seinälle koristeeksi, vaan sille pidettiin hautajaiset. Se haudattiin puutarhatalon takapihan puutarhaan. Siellä sillä on nyt siis oma hauta lyhtyineen. Floristisen alan opiskelijat saivat tehdä sille pinseteillä pienen surulaitteenkin.

– Saini eli sen ajan, minkä perhonen elääkin, ja se lentelikin meillä 9 päivää. Saimme tehtyä sille hyvät olot koko sen eliniäksi, Mäentausta uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat