Mainos

Saimaannorppa entistä uhanalaisempi

Erittäin uhanalaisen saimaannorppakannan kehitys on kääntynyt uhkaavaan laskuun. Merkittävin kuolinsyy on hukkuminen takertuneena kalanpyydyksiin.

Nykyään yhä yleisempi syy saimaannorpan hälyttävään vähenemiseen on pesinnän ja lisääntymisen epäonnistuminen. Poikasia kuolee huomattavasti enemmän kuin ennen pesintään sopivien kinosten puuttuessa. Muilla tekijöillä, kuten ympäristömyrkyillä, ei ole havaittu olevan vaikutusta kannan kehitykseen.

Kahtena viime vuonna pesäkuolleisuus on ollut noin kolmasosa syntyneistä. Normaalitalvina pesäkuolleisuus on vain noin kahdeksan prosentin luokkaa. Pesä- ja kalanpyydyskuolemat yhdessä ovat liikaa ja kehitys on kääntynyt kohti sukupuuttoa.

Norppakanta on kasvanut hitaasti viime vuosiin asti, mutta sekä vuonna 2006 että 2007 kanta pieneni arviolta noin 10 yksilöllä. Jos nykyinen tilanne jatkuu tulevina vuosina, saimaannorppakanta voi romahtaa melko nopeasti.

Kalastusrajoituksia pitäisi tiukentaa, jotta saimaannorppien poikaskuolemat saadaan vähenemään. Tiukennetut rajoitukset Saimaalla auttaisivat kuutteja selviämään elossa ensimmäisestä elinvuodestaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.