Mainos

Saimaan norppakanta taantuu

Saimaannorpan pesintä onnistui pelättyä paremmin, mutta peräti viidennes kuuteista löytyi kuolleena.

Saimaannorppien syntyneiden kuuttien määrästä ei saada tältä keväältä tarkkaa tietoa, sillä pesälaskenta jouduttiin keskeyttämään jäiden haurastumisen takia.

Vain reilu puolet pesimäalueista ehdittiin tarkastaa, ja pesäinventoijat ehtivät löytää vain 22 elävää kuuttia.

- Alueesta jäi laskematta vajaa puolet. Aikaisempina vuosina kuutteja on löytynyt 50-60, eli suurin piirtein saman verran tänäkin talvena on syntynyt, sanoo suojelubiologi Jouni Koskela.

Poikaskuolleisuus kuitenkin huolestuttaa tutkijoita, sillä elävien kuuttien lisäksi löytyi viisi kuollutta.

- Kun kalanpyydyskuolleisuus yhdistetään normaalia huonompaan pesintätulokseen, niin silloin ollaan vaikeuksissa, suojelubiologi Tero Sipilä kertoo.

Sipilä pelkää, että suuri osa laskennassa löytymättä jääneistä kuuteista löytyy jäiden lähdettyä kuolleena. Kanta taantuu jo toisena vuonna peräkkäin.

Viitteitä tästä on vahvalla norppa-alueella Haukivedellä, missä normaalisti syntyy kymmenen poikasta. Nyt löytyi vain kuusi, niistä puolet kuolleina. Osa kuuteista oli pienikokoisia.

- Emä ei ole päässyt imettämään kuuttia riittävästi. Sillä on ehkä ollut jotain häirintää, tai pedot ovat käyneet hätistelemässä. Norpan pesintä onnistuu aina sitä paremmin, mitä vakaampi pesintäympäristö on, Sipilä sanoo.

Imetys tapahtui poikkeuksellisesti jäällä, kun kuuteilla ei tänä keväänä ollut pesän suojaa. Lämmin sää romahdutti pesät, kun kuutit olivat vasta pariviikkoisia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.