Mainos

Saimaan kanava edelleen suljettu

Suomen kanavavaltuutettu Juhani Korpela lähetti asiasta eilen venäläiselle virkaveljelleen kirjeen, mutta tietoa kanavaliikenteen alkamisesta ole vieläkään tullut.

Liikenne Saimaan kanavalla on edelleen pysähdyksissä, eikä tietoa kanavaliikenteen alkamisesta ole vieläkään tullut. Liikennöintikauden piti alkaa jo keskiviikkona, mutta Venäjän rajavartiosto on kieltäytynyt tekemään rajatarkastuksia Pällin sululla.

Saimaan Suomen kanavavaltuutettu, kansliapäällikkö Juhani Korpela lähetti asian johdosta eilen venäläiselle virkaveljelleen Sergei Aristoville kirjeen. Siinä Korpela totesi, että toisin kuin venäläiset keskiviikkona ilmoittivat, kanava ei ole avautunut eikä siellä tehdä rajatarkastuksia.

Korpela tapaa Aristovin torstaina Moskovassa.

- Silloin kanavan liikenneasia keskustellaan viimeistään läpi, ellemme saa siihen jo maanantaina selvyyttä, Korpela kertoo.

Eilen lähetetyssä kirjeessä viitattiin myös valtiosopimukseen, jonka mukaan Suomen ja Venäjän viranomaiset ovat kanavan avaamisesta yhteydessä keskenään. Ja näin kanavavaltuutetut ovatkin olleet jo vuosikymmeniä.

- Nyt sitten vähän ennen kanavan avaamispäivää Venäjän rajavartiolaitos ilmoitti Pällin sululla olevista ongelmista, Korpela sanoo.

Viimeinen tieto Aristovilta on Korpelan mukaan ollut se, että venäläiset selvittävät asiaa keskenään, eikä asia häiritsisi kanavaliikennettä. Toisin kuitenkin kävi.

Pällin sululla ei varusteita

Pällin sulku on lähinnä Venäjän uutta rajavartioasemaa Brusnitsnoessa. Aiemmin rajatarkastus oli aivan kanavan eteläpäässä Juustilassa, joka on ensimmäinen sulku mereltä tultaessa. Pällin sululla ei Korpelan mukaan kuitenkaan ole minkäänlaisia varusteita rajatarkastuksia varten.

- Siellä ei ole henkilökunnan sosiaali- ja muita tiloja. Se on normaali sulku, eli siellä ei ole laitureita, joissa alukset voisivat odottaa. Lisäksi tarkastus tapahtuu sulutuksen aikana, mikä ei tietenkään ole kovin turvallista, Korpela huomauttaa.

"Tilanne turvallisuuden kannalta vaarallinen”

Pällin sulun ongelmia on Korpelan mukaan käsitelty kanavavaltuutettujen kesken aikaisemminkin, ja kumpikin on pitänyt tilannetta turvallisuuden kannalta vaarallisena.

- Olemmekin esittäneet, että tarkastus tehtäisiin edelleen ykkössululla eteläpäässä eli Juustilassa, Korpela kertoo.

Jos Pällin sululle aletaan rakentaa varusteita tarkastustoimintaa varten, kyse on venäläisten omasta asiasta.

- Totta kai me silloin varmasti neuvottelemme, miten ne sijoitetaan. Mutta meillä ei tämäntyyppisiä kontakteja ole vielä ollut, Korpela huomauttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.