Mainos

Säihkettä syksyyn – aika sytyttää valot!

Syksyn tullen hämärä hiipii koteihin ja pihamaille. Ei huolta, sillä nyt voi ottaa ilon irti paitsi kynttilöistä, myös erilaisista valaisimista. Kesän jälkeen on hyvä aika tarkistaa valaisinten ja lamppujen kunto, vaihtaa palaneet lamput ja kenties hankkia uusi valaisin iltojen iloksi.

Oletko hempeän yleisvalon ystävä vai haluatko kirkasta täsmävalaistusta? Paitsi valaisimen ominaisuuksilla ja sijoittamisella, myös polttimon valinnalla voit vaikuttaa lopputulokseen.

Siirreltävät pöytä- ja jalkalamput ovat käteviä, koska niiden paikkaa voi vaihtaa tarpeen tai vaihtelunhalun mukaan huoneesta toiseen.

Tuunaa, päivitä tai hanki uusi

Aina ei tarvitse ostaa uutta valaisinta saadakseen piristystä sisustukseen. Nykyisen valaisimen voi päivittää syystunnelmiin sopivaksi vaihtamalla varjostimen esimerkiksi trendikkääseen lilaan tai luumunsävyyn.

Varjostimia on runsaasti tarjolla ja niiden avulla uudistuksen tekee pikkurahallakin. Näppärä tuunaa varjostimen itse, kangas- ja muita materiaalivaihtoehtoja on loputtomasti. Paloturvallisuus on kuitenkin syytä muistaa!

Jos päätät uusia valaisimen kokonaan, pistä vanha kiertoon kaveripiirissä tai toimita kirpputorille. Samalla kannattaa tarkistaa kirpparin tarjonta.

Minne rikkinäiset?

Hajonneen valaisimen osoite ei ole roskiksessa vaan sähkö- ja elektroniikkalaite- eli SER-kierrätyksessä. Sinne voi toimittaa kaikki sähköllä ja paristoilla toimivat laitteet pesukoneesta hiustenkuivaajaan ja kännykästä tietokoneeseen. Samaan kyytiin kannattaa kerätä koriste- ja jouluvalot, joita tuntuu nurkkiin kertyvän rajallisen käyttöiän vuoksi.

Asianmukainen kierrätys takaa, että ympäristölle haitalliset aineet poistetaan ja muu materiaali kierrätetään hyötykäyttöön. Jos valaisimesi päätyisi kierrätyksen sijaan kaatopaikalle, se kuormittaa luontoa satoja vuosia. Kierrätyksessä on siis järkeä! Lähimmän kierrätyspisteen löydät helposti netistä.

Säästä sähköä ja luontoa

Samalla kun vaihdat valaisimiin lamput, tee ekoteko ja valitse energiansäästölamput. Ne kartuttavat sähkölaskuasi huomattavasti vähemmän kuin hehkulamput. Eroa kulutuksessa voi olla jopa 80 %, joten mitä enemmän valaisimia kotoa ja pihapiiristä löytyy, sitä suurempi säästö!

Käytettyjen lamppujen kanssa tulee olla tarkkana: hehkulamput ja halogeenipolttimot ovat kaatopaikkajätettä, kun taas kaikenkokoiset loisteputket ja energiansäästölamput ovat sähkö- ja elektroniikkaromua. Ne tulee viedä SER-keräykseen, jotta lampuissa oleva haitallinen elohopea ei pääse luontoon.

Kun valaisimet ovat kunnossa, voi rauhassa odotella syksyn saapumista. Pihavalojen kanssa kannattaa käyttää ajastinta, hämäräkytkintä tai hämäräkytkimellä varustettuja lamppuja, niin kotiin on mukava tulla iltapimeälläkin.

Lisää tietoa kaikenlaisesta kierrätyksestä: www.kierrätys.fi

Valtakunnallinen kierrätyspistehaku ja lajitteluohjeita: www.kierrätys.info

Artikkelin tarjoaa: Kuusakoski Oy

iTeksti: Kati Vehkakoski
Kuvat: Modern Light Oy ja Tuula Männistö

Artikkelin tarjoaa:
Kuusakoski Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.