Mainos

Saif Gaddafi - Valtiomies ilman valtiota

Viime yönä libyalaisille puhunutta Muammar Gaddafin 38-vuotiasta poikaa pidetään harvinaisen täyspäisenä ja taitavana sukunsa edustajana. Saif al-Islam on Muammarin toisen vaimon vanhin poika ja yksi kaikkiaan kuuden pojan ja kahden tyttären katraasta. Toisin kuin paljon julkisuutta räyhäämisellään saavuttanut Hannibal-poika, Saifin kerrotaan olevan puheissaan ja teoissaan harkitseva ja varovainen.

Saif on kouluttautunut arkkitehdiksi Tripolin yliopistosta 1995, mutta hän opiskeli lisäksi seuraavina vuosina Wienissa liiketoimintaa ja tutustui siellä myös Itävallan nyt kuolleeseen oikeistojohtajaan Jörg Heideriin. Liikealan opintonsa Saif huipensi tohtorinpapereihin Lontoon maineikkaasta London School of Economics'sta. Tämän jälkeen Saif palasi Libyaan ja ryhtyi liiketoimiin.

Jolon panttivankivälittäjä

Saif nousi ensimmäisen kerran kansainvälisiin parrasvaloihin vuonna 2000, kun Saifin säätiö ryhtyi välittäjäksi Filippiinien Jolon saaren islamistiterroristien panttivankien vapauttamiseksi ja onnistui siinä. Aiemmin Saif myös neuvotteli Lockerbien pommi-iskussa 1988 ja 1989 ranskalaiskoneen pommi-iskussa kuolleille perheille maksetut korvaukset ja pohjusti Libyan paluuta terroristivaltiosta normaalimaaksi, jolla joskin on omalaatuinen johtaja.

Tyyliniekka

Kaljuksi itsensä ajava Saif on tiettävästi oikein trendikäs poikamies, joka pitää leijonia lemmikkinä, harrastaa merikalastusta, perinteistä haukan avulla tehtävää metsästystä, ratsastaa sekä maalaa huvikseen. Uutistoimisto afp:n mukaan käyttökielinään hänellä on arabian lisäksi Saksa, Englanti ja Ranska. Saif on pitänyt tieten tahtoen itsensä Libyan valtapolitiikan ulkopuolella ja hänellä ei ole virallista asemaan valtionhallinnossa, vain säätiönsä johtajuus. Nimestään huolimatta - Saif al-Islam tarkoittaa islamin miekkaa - Saif sanoo olevansa päättäväinen uudistaja jonka tavoitteena on vakaat suhteet länsimaihin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.