Mainos

Sähkön hinta poikkeuksellisen alhainen

Sähköfutuurien hinnat ennakoivat sähkömarkkinoiden selvää kiristymistä parin lähivuoden aikana.

Runsaat sateet ovat laskeneet pohjoismaisen markkinasähkön hinnan poikkeuksellisen alhaiseksi.

Sähköpörssi Nord Poolin järjestelmähinta painui viime viikolla keskimäärin vain 1,4 senttiin kilowattitunnilta. Vesialtaiden täyttymisen lisäksi markkinahintaa laski kesän alhainen sähkön kulutus ja päästöoikeuksien hinnan romahtaminen vain muutamaan senttiin tonnilta.

Halvimmillaan Nord Poolin järjestelmähinta kävi 0,9 sentissä kilowattitunnilta viime sunnuntaina. Suomen sähkön aluehinta on sunnuntaita lukuunottamatta pysynyt hieman yli 2 sentissä. Sunnuntaina se kävi 1,7 sentissä kilowattitunnilta.

Päästöoikeuksien hinnan nousu Kioton päästökauppakauden alkaessa ensi vuoden alussa nostaa sähkön hintaa tuntuvasti. Sen lisäksi hintaa nostaa sähkön kulutuksen kasvu talvella.

Sähköfutuurien hinnat ennakoivat sähkömarkkinoiden selvää kiristymistä parin lähivuoden aikana.

Tämän vuoden, eli EU:n päästökauppakauden viimeisen vuoden, päästöoikeuksien hinta on romahtanut muutamiin sentteihin. Nord Poolin paras tarjous oli tänään 0,05 euroa tonnilta ja hintapyyntö 0,12 euroa tonnilta. Kauppoja ei tehty. Ensi vuoden päästöoikeuksilla sen sijaan käytiin kauppaa hieman yli 21 euron tonnihinnalla.

Pohjoismaiden vesivoimaloiden varastoaltaiden täyttöaste nousi Nord Poolin katsauksen mukaan toissaviikolla 84,4 prosenttiin. Se vastasi 102 terawattituntia sähköä. Vuotta aiemmin täyttöaste oli 62,0 prosenttia. Varastoaltaiden pitkän ajan keskimääräinen täyttöaste viikolla 29. oli 78,8 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.