Sähkömittariuudistus paljasti: Useat maksaneet vuosikausia liian pieniä laskuja

Valtioneuvoston päätöksellä Suomessa siirrytään etäluettaviin sähkömittareihin tämän vuoden loppuun mennessä.

Työ on edennyt hyvin. Suomessa on yhteensä 3,3 miljoonaa sähkömittaria, ja tähän mennessä niistä 2,7 miljoonaa on vaihdettu. Kolmekymmentä sähkönsiirtoyhtiötä on jo hoitanut urakkansa päätökseen; lopuissa 54:ssä työ on siis vielä kesken.

Helen Sähköverkko Oy:n mittauspäällikkö kertoo, että heillä työ on jo loppusuoralla, mutta tekemisen ollessa kiivaimmillaan vauhti oli kova.

– Silloin joka minuutti vaihdettiin kolme mittaria, kertoo mittauspäällikkö Mika Nousiainen.

Helen Sähköverkon piiriin kuuluu noin 400 000 mittaria, ja niiden vaihtaminen tulee maksamaan kymmeniä miljoonia.

– Viime kädessä laskun maksavat asiakkaat, mutta mittaus on hyvin pieni osa koko sähkönsiirtoverkon rakentamista ja ylläpitoa, joten tämä ei näy siirtomaksuissa mitenkään erityisesti, sanoo Nousiainen.

Näkyy laskussa

Kuluttajalle muutos näkyy entistä tarkempana mittaamisena ja ajantasaisempana laskutuksena. Etäluettavan mittarin myötä kaikki laskut perustuvat todelliseen kulutukseen.

– Tämä tarkoittaa varsinkin sähkölämmitteisissä taloissa sitä, että talvella laskut ovat suurempia ja kesällä pienempiä kuin ennen, sanoo Nousiainen.

Tasauslaskuja ei enää tarvita, kun kaikki laskutus perustuu mittaukseen.

Tämän etukäteen tiedetyn laskujen muuttumisen lisäksi on ilmennyt odottamattomia merkillisyyksiä. Mittarin vaihdon myötä laskut ovat joillakin mittauspaikoilla nousseet selvästi. Tapauksia on koko maassa muutamia satoja, mutta mittareiden kokonaismäärään verrattuna kyse on kuitenkin yksittäistapauksista.

Poikkeuksellisia poikkeuksia

Internetin keskustelupalstoilla on nähty useita tulikivenkatkuisia vuodatuksia siitä, kuinka uudet mittarit varastavat kuluttajalta ja mittaavat mitä sattuu. Keskustelijat kertovat tilanteista, joissa kulutus on noussut jopa 60 prosenttia uuden mittarin myötä.

– Vanhimmat Suomessa käytössä olevat mittarit voivat olla jopa 40 vuotta vanhoja, joissa on mekaanisia kuluvia osia. On ymmärrettävää, että tällaisen mittarin tarkkuudessa on toivomisen varaa, sanoo johtava asiantuntija Martti Hänninen Energiamarkkinavirastosta.

Kun vanhan mekaanisen mittarin laakerit kuluvat, mittari ei enää pyöri niin keveästi kuin ennen ja se hidastuu, vaikka sähkönkulutus pysyisi samana tai vähän nousisikin. Eli vanhat mittarit eivät jaksa mitata kaikkea sähköä.

Toisen yksittäistapausten ryhmän muodostavat väärin asennetut vanhat mittarit. Mittarivaihtoja tekevillä asentajilla on tullut vastaan tapauksia, joissa kolmivaihevirran yhdessä johdossa virta on kulkenut väärään suuntaan asennusvirheen takia. Tällöin väärään suuntaan kulkeva virta on jäänyt mittaamatta ja se on saattanut mitätöidä myös yhden oikein asennetun johdon mittaamisen, jolloin lopulta on mittariin asti saatu vain yksi kolmasosa todellisuudessa kulutetusta sähköstä.

Kuluttaja on siis maksanut vain kolmanneksen sähköstä, jonka on käyttänyt. Mittarin vaihdon yhteydessä tällaiset viat tulevat esiin, ja tilanne korjaantuu. Mutta se yksittäinen kuluttaja, jonka kohdalle tällainen tapaus osuu, hermostuu varmasti uuteen sähkölaskuunsa ja vaatii selvityksiä.

Lastentaudit ovat ohi

Etäluettaviin mittareihin alettiin siirtyä vähitellen jo kymmenen vuotta sitten. Valtioneuvoston päätös asiasta tehtiin vuonna 2009. Uuden teknologian mukanaan tuomat lastentaudit on sairastettu ajat sitten, ja nykyiset etäluettavat mittarit toimivat hyvin.

– Tällä hetkellä käytössä on jo kolmannen polven mittalaitteet, ja ne ovat hyvin luotettavia, sanoo Mika Nousiainen.

Energiamarkkinavirastosta kuitenkin huomautetaan, että kun kyse on miljoonista laitteista, niin viallisiakin mahtuu joukkoon.

– Esimerkiksi Tampereella jouduttiin vaihtamaa 1 400 mittaria uudestaan pari vuotta sitten, kun yhdessä laite-erässä oli vikaantuvia komponentteja, kertoo Martti Hänninen.

Laitteet ovat laitevalmistajan kalibroimia, joten sähköverkkoyhtiö ei pysty niiden toimintaan vaikuttamaan.

Katso Saara Rantasen juttu (Kymmenen uutiset 9.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat