Sähkö- ja elektroniikkaromu talteen

Käytetyille sähkö- ja elektroniikkalaitteille matkapuhelimia myöten yritetään löytää uutta käyttöä huomenna alkavassa kierrätyskokeilussa.

Matkapuhelin kädessä

Kuluttajat pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Mikkelissä, Savonlinnassa ja Jyväskylässä voivat palauttaa vanhat laitteensa joko alan liikkeisiin tai kunnallisiin vastaanottopisteisiin. Tavoitteena on kehittää valtakunnallinen kierrätysjärjestelmä, joka täyttäisi sekä valmisteilla olevan EU-direktiivin että kotimaisen lainsäädännön vaatimukset. Kokeilu kestää vuoden ajan.

Kokeilupaikkakunnilla uuden laitteen ostajat voivat maksutta jättää vain kokeiluun osallistuviin kauppoihin vanhat kylmälaitteensa, pesukoneensa, lietensä, mikroaaltouuninsa, pienet keittiökoneensa, televisionsa, monitorinsa, viihde-elektroniikkansa ja kännykkänsä. Romu pannaan kiertoon myös kunnallisissa vastaanottopisteissä, jotka jatkavat toimintaansa jo olemassa olevien sääntöjen mukaan. Eli sellaiset pisteet perivät asiakkaalta maksun, jotka ovat ottaneet maksun ennenkin ja päin vastoin.

Kuntoon tai kiertoon

Osa kierrätettävistä laitteista kunnostetaan, mutta valtaosa yritetään hyödyntää teollisuuden raaka-aineena. Esimerkiksi muoville koetetaan kehitellä uutta uusiokäyttöä. Myös romun kuljetus yritetään järjestää ympäristöä säästäen esimerkiksi paluukuljetuksina kaupan muiden kuljetusten yhteydessä.

Uusien EU-määräysten odotetaan tulevan voimaan 2004. Ne siirtäisivät vastuun sähkö- ja elektroniikkaromusta maahantuojille ja valmistajille. Nyt alkavaan kierrätyskokeiluun osallistuu Suomen ympäristökeskuksen ja kuntien lisäksi 20 valmistajaa ja maahantuojaa, kahdeksan jälleenmyyjää ja 32 tuotemerkkiä eli valtaosa alan markkinoista Suomessa.

Suomessa kertyy sähkö- ja elektroniikkaromua arviolta 70 000-100 000 tonnia vuodessa. Romun määrä on lisääntymään päin kaikkialla Euroopassa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat