Mainos

Saddamin pidätystä kiitelty laajasti

Britannian pääministeri Tony Blair sanoo, että pelko on nyt Irakissa poissa. Hän on onnitellut USA:n joukkoja Saddamin pidätyksestä monien muiden johtajien tapaan.

Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin pidätys on kirvoittanut kommentteja niin Suomessa kuin muuallakin.

Pääministeri Matti Vanhanen arvioi, että Saddam Husseinin pidätyksellä on suuri poliittinen merkitys Irakin sodan jälkiselvittelyssä. Vanhanen muistutti kuitenkin pääministerin haastattelutunnilla Yle radio 1:ssä, että maailmaa luonnollisesti kiinnostaa myös se, minkälaisia todisteita joukkotuhoaseista saadaan.

Britannian pääministerin Tony Blairin mukaan Saddam Husseinin pidätys poistaa Irakia pitkään piinanneen painajaisen Saddamin mahdollisesta paluusta.

- Pelko on nyt poissa, Blair sanoi. Hänen mukaansa Saddamin uskolliset seuraajat ymmärtävät nyt, että heidän taistelunsa on turhaa.

Blair onnitteli liittouman tiedustelutoimintaa ja joukkoja Saddamin pidätyksen johdosta. Pääministerin mukaan Saddam pitää tuoda oikeuteen kotimaassaan.

Venäjän mukaan pidätys tekee Irakista turvallisemman paikan.

- Uskomme, että Saddam Husseinin pidättäminen auttaa Irakin turvallisuuden vahvistamisessa ja maan poliittisessa vakauttamisessa YK:n aktiivisen osallistumisen avulla, sanoi ulkoministeri Igor Ivanov.

Irakin sotaa vastustaneet Ranska ja Saksa ovat niinikään onnitelleet Yhdysvaltain joukkoja pidätyksen johdosta ja ilmoittaneet olevansa helpottuneita tilanteesta. Myös Kuwaitin johto on onnellinen pidätyksestä ja helpottunut siitä, että diktaattori Saddam saatiin kiinni elävänä. Jordanian hallituksen tiedottaja toivoi, että Irakin historiassa kääntyy uusi sivu ja kansalaiset voivat alkaa rakentaa itse maansa tulevaisuutta.

Naton pääsihteerin George Robertsonin mukaan Husseinin pidätys on "erinomainen uutinen" ja auttaa vakauttamaan Irakin tilannetta. Tiedottajansa välittämässä viestissä uutistoimisto AFP:lle Robertson uskoi, että Irak voi saavuttaa pidätyksen myötä jälleen vakauden.

Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar uskoo, että pidätys "poisti suurimman esteen rauhan ja demokratian tieltä Irakissa".

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush aikoo pitää puheen aiheesta noin kello 19 Suomen aikaa. Valkoisen talon tiedottajan Scott McClellan mukaan Bush on erittäin onnellinen Irakin kansan puolesta.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.