Saddamin hirttotuomio pannaan täytäntöön

Vetoomustuomioistuimen päätös tarkoittaa sitä, että Saddam Husseinin hirttotuomio pannaan täytäntöön 30 päivän kuluessa.

Irakilainen vetoomustuomioistuin on ilmoittanut vahvistaneensa maan entiselle presidentille Saddam Husseinille langetetun kuolemantuomion. Vetoomustuomioistuimen puheenjohtaja Aref Abdul-Razzaq al-Shahin sanoi, että hirttotuomio on toimeenpantava 30 päivän kuluessa.

Saddam tuomittiin kuolemaan rikoksista ihmisyyttä vastaan 5. marraskuuta. Tuomio perustui 148 ihmisen surmaamiseen Dujailin shiiakylässä, missä Saddamia vastaan tehtiin murhayritys 1982.

Saddam, 69, on syytteessä myös toisessa jutussa, jonka käsittely on jatkunut toistaiseksi.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki on aiemmin sanonut, että hän haluaisi Saddamin teloituksen tapahtuvan vielä tämän vuoden puolella. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet pääministerin huomautusta, jonka hän esitti ennen kuin yhdeksänjäseninen vetoomustuomioistuin esitti kantansa.

Useat ihmisoikeusasiantuntijat ovat sanoneet, että Saddamia ei pitäisi teloittaa, koska oikeudenkäynnissä häntä vastaan oli lukuisia puutteita ja virheellisyyksiä.

MTV3:n Saddam-erikoissivut

Vetoomustuomioistuin vahvisti myös Saddamin velipuolelle Barzan al-Tikritille ja entiselle tuomarille Awad al-Banderille 5. marraskuuta julistetut kuolemantuomiot.

Vetoomustuomioistuin suositti kuolemantuomiota myös entiselle varapresidentille Taha Jassin Ramadanille. Tämä tuomittiin 5. marraskuuta päättyneessä oikeudenkäynnissä elinkautiseen vankeuteen.

Lokakuussa 2005 alkanut oikeudenkäynti Saddamia ja seitsemää muuta syytettyä vastaan oli sekasortoinen. Käsittelyn kuluessa kolme syytettyjen asianajajaa surmattiin. Siepatuksi ja surmatuksi joutui myös Saddamin asianajajaryhmään kuuluva Khamis al-Obaidi. Tuomioistuimen puheenjohtajaksi nimitetty tuomari Rizgar Amin erosi oikeudenkäynnin kuluessa valittaen hallituksen sekaantuneen jutun käsittelyyn.

Saddam myönsi tuomioistuimessa, että hän oli määrännyt aloitettavaksi oikeudenkäynnin joka johti kymmenien shiiamuslimien kuolemantuomioon 1980-luvulla. Saddam sanoi toimineensa lain määräysten mukaisesti. - Mikä oli rikoksena tässä asiassa? Saddam kysyi.

Toinen oikeudenkäynti Saddamia vastaan alkoi tämän vuoden elokuussa. Siinä häntä ja kuutta muuta syytetään sotarikoksista Irakin pohjoisosan kurdeja vastaan.

Saddamin asianajaja: Voittajien oikeutta

Saddam Husseinin puolustusasianajajien ryhmää johtanut Khalil al-Dulaimi sanoi, ettei kuolemantuomio sen enempää kuin sen vahvistaminenkaan vetoomustuomioistuimessa ollut yllätys.

Al-Dulaimin mukaan tuomio oli poliittinen. - Presidentti Saddamin ovat asettaneet oikeuteen hänen poliittiset vastustajansa, ja tuomio edustaa voittajien oikeutta, al-Dulaimi sanoi.

Valkoisen talon tiedottaja Scott Stanzel kuvasi vetoomustuomioistuimen päätöstä "tärkeäksi virstanpylvääksi irakilaisten pyrkimyksissä korvata tyrannin valta lain vallalla".

- Saddam Husseinille on suotu oikeudenkäynti ja oikeudet, jotka hän itse riisti irakilaisilta niin pitkään. Niinpä tämä on tärkeä päivä irakilaisille, Stanzel kertoi toimittajille, jotka olivat presidentti George W. Bushin lentokoneessa matkalla Texasiin.

Britannian mukaan Saddamin teloitus on täysin irakilaisen tuomioistuimen päätettävissä. - Meidän kantamme on muuttumaton. Vastustamme periaatteessa kuolemanrangaistusta, mutta tämä on täysin Irakin viranomaisten päätettävissä oleva asia, sanoi ulkoministeriön edustaja.

Irakilaisten keskuudessa kuolemantuomion vahvistaminen herätti niin iloa kuin vastustustakin. Enemmistönä olevat shiialaiset uhmasivat ulkonaliikkumiskieltoa ja juhlivat päätöstä kaduilla. Saddamin aikana Irakia hallinneiden sunnien kaupunginosissa taas pidettiin mielenosoituksia ja vaadittiin Saddamin vapauttamista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat