Sadat lemmikit palautetaan tullitarkastuksissa rajan taa – yhtenä syynä marjojen suojelu ihmiselle vaaralliselta loiselta

Satoja lemmikkieläimiä palautetaan joka vuosi takaisin tuontimaahansa. Suurin osa palautettavista eläimistä on koiria ja kissoja. Yleisin syy ovat puutteelliset asiakirjat, mutta myös esimerkiksi ihmisille vaarallisen loisen leviämistä luonnonmarjoihin halutaan estää.

Tulli tekee vuosittain noin 17 000 maahan ei-kaupallisesti tuotavien lemmikkieläinten tarkastusta. Viime vuonna ne johtivat 430 toimenpiteeseen, joista yleisin on palautus takaisin tuontimaahan.

Ääritapauksissa eläin voidaan myös joutua lopettamaan. Valtaosa tuotavista eläimistä on koiria, seuraavaksi eniten kissoja. Muita eläimiä tuodaan lemmikiksi häviävän pieni määrä.

Tänä vuonna Tulli on tehnyt jo 15 800 tarkastusta, ja ne ovat aiheuttaneet 440 toimenpidettä. Niiden maahantuontiin liittyviä virheitä on siis tehty edellisvuotta enemmän. Kokonaisuutena luvut ovat kuitenkin pysyneet samassa suuruusluokassa vuosia.

Syynä usein selvittämättömät ehdot

Yleensä toimenpiteen taustalla ovat asiakirjapuutteet esimerkiksi Venäjältä tuotavien eläinten kohdalla.

EU:n ulkopuolelta tulevilla eläimillä tulee olla esimerkiksi EU-lemmikkipassi ja EU-mallinen terveystodistus.

Lisäksi eläimeltä tulee löytyä muun muassa mikrosiru, raivotautirokotus ja koirilla heisimatolääkitys. Tarkemmat vaatimukset löytyvät Eviran sivuilta.

Tulliylitarkastaja Heli Lampela Tullista kertoo, että yleensä kyseessä on yksinkertaisesti se, ettei eläintä ulkomailta tuova henkilö ole ottanut kunnolla selvää, mitä eläimen tuomiseen vaaditaan.

Hän painottaa, että vastuu asian selvittämisestä on ihmisellä itsellään.

– Jos Tullissa joutuu vaikeuksiin, syy on peilissä. Säädökset voivat olla monimutkaisiakin, hän toteaa.

Matolääkkeellä suojataan marjoja

Eräs epäselvyyttä aiheuttava vaatimus on lääkitys ekinokokkoosia aiheuttavaa heisimatoa vastaan.

Vaatimus on EU:ssa Suomen lisäksi vain Maltalla, Irlannilla ja Iso-Britannialla. Taudin leviäminen halutaan ehkäistä muun muassa luonnonmarjojen käytön mahdollistamiseksi.

– Jos tauti tulee Suomeen, ei metsämarjoja voida enää Suomessa keittämättä syödä, Lampela kertoo.

Ekonokokkoosi on ihmisille vaarallinen tauti, jossa heisimadon toukat aiheuttavat sisäelimissä nesteen täyttämiä rakkuloita, hydatikystoja.

Ihmisellä kystoja muodostuu erityisesti maksaan ja keuhkoihin, mutta niitä voi tulla myös munuiaisiin ja aivoihin. 

Lue myös:

    Uusimmat