Sadat lemmikit käännytetään vuosittain Suomen rajalta – muutamat jopa lopetetaan

Pitkän tulliuran tehneet Veikko ja Einari siirtyivät eläkeläisiksi 1:51
Katso video: Pitkän tulliuran tehneet Veikko ja Einari siirtyivät eläkeläisiksi!

Suomen rajan yli tuodaan vuosittain kymmeniä tuhansia eläimiä, joista sadat eivät täytä maahantulon edellytyksiä, Tullista kerrotaan. Tällöin eläin usein palautetaan lähtömaahan, mutta muutamia eläimiä lopetetaan vuosittain.

– Meillä oli viime vuonna koko Suomessa 20 000 tarkastusta, joista noin 570 ei täyttänyt vaatimuksia. Näistä lähes kaikki on ratkaistu siten, että eläin on palautettu lähtömaahan, tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen kertoo STT:lle.

Jollei EU:n ulkopuolelta tuotava eläin täytä EU:n vaatimuksia, se pyritään palauttamaan lähtömaahan. Toinen vaihtoehto on lopettaminen. Laki myös sallisi eläimen siirtämisen aluehallintoviraston hyväksymään karanteeniin, mutta tällä hetkellä Suomessa ei ole karanteenitiloja.

Sulander-Seppäsen mukaan eläinlääkäri on tänä vuonna lopettanut kolme eläintä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Viime vuonna Helsinki-Vantaalla lopetettiin yksi eläin.

– Eläimiä voidaan pitää itärajalla korkeintaan vuorokausi ja lentokentälläkin vain muutama päivä. Pidempään pitäminen olisi eläinrääkkäystä, sillä eläin ei pääse ulos tekemään tarpeitaan, Sulander-Seppänen kertoo.

Eläimillä pitää olla EU:n terveystodistus

Kaikilla EU:n ulkopuolelta tuoduilla eläimillä – sekä lemmikeillä että kaupallisessa tarkoituksessa Suomeen tuoduilla – tulee olla maahan saapuessaan EU:n terveystodistus.

– Sen täytyy olla oikeanmallinen todistus ja oikein täytetty. Tietysti myös oikeiden vaatimusten tulee täyttyä esimerkiksi mikrosirujen ja rokotusten osalta, kertoo rajaeläinlääkäri Johanna Kankaanpää Vaalimaan eläinlääkinnälliseltä rajatarkastusasemalta.

Luonnollisesti terveystodistuksen pitää olla eläinlääkärin täyttämä. Jos edellytykset eivät täyty, maarajalla eläin lähes poikkeuksetta käännytetään. Kankaanpään mukaan eläimen lopettamiset ovat maarajalla äärimmäisen harvinaisia.

Ruokavirasto suosittelee että tuontiasiakirjat lähetettäisiin nähtäväksi etukäteen, jotta mahdolliset ongelmat voitaisiin korjata jo ennen kuin eläin saapuu Suomeen.

Ruokavirasto toivoo karanteenia

Helsingin eläinsuojeluyhdistys (HESY) vaati torstaina, että puutteellisin dokumentein maahan saapuneille eläimille perustettaisiin karanteenitilat. Viralliset karanteenitilat mahdollistaisivat järjestön mukaan lemmikin pitämisen eristyksissä, kunnes sen tuontiehdot saadaan kuntoon.

– Karanteenin puutteen takia moni eläin joudutaan lopettamaan, sillä eläimen palautus lähtömaahan on usein vaikeaa tai jopa mahdotonta. Paluumatkalle voi olla hankalaa saada järjestettyä saattajaa tai lähtömaahan eläimen vastaanottajaa, HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen sanoo tiedotteessa.

Ruokavirastosta kerrotaan, että karanteenin perustamisesta on käyty alustavaa keskustelua.

– Tällä hetkellä on toimijoita, jotka suunnittelevat karanteeneja, mutta vielä ei ole yhtäkään hakemusta tullut. Jos rahoitus järjestyy, niin silloin Suomeen toivottavasti saadaan karanteeni, sanoo Ruokaviraston jaostopäällikkö Kitty Schulman.

Schulmanin mukaan laki ei kuitenkaan velvoita karanteenin järjestämiseen. Julkisin varoin karanteenin perustaminen voi olla Schulmanin arvion mukaan hankalaa.

– Toivomme että joku yksityisen sektorin toimija sellaisen perustaa. Järkevintä sellainen olisi perustaa eläinhoitolan yhteyteen. 

Lue myös:

    Uusimmat