Suunnitteletko lemmikin tuontia ulkomailta? Säädösten rikkomisella voi olla karut seuraukset

Eläinten tuomiseen ulkomailta liittyy paljon säädöksiä.

Harkitsetko lemmikin hankkimista ulkomailta? Ota yhteyttä Eviraan. 

– Tuontisäännöksiä kannattaa kysyä aina Eviralta, kun suunnittelee tuovansa kissan tai koiran EU:n ulkopuolisesta maasta. Me neuvomme, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, ohjeistaa rajaeläinlääkäri Elina Viitasaari Evirasta.

Eläimen lähtömaalla on merkitystä, sillä säädökset ovat maakohtaisia. Maat on jaettu esimerkiksi rabiesriskin osalta korkean riskin ja matalamman riskin maihin. Muun muassa Ukraina ja Turkki ovat korkean raivotautiriskin maita, joista eläimen saa tuoda aikaisintaan seitsemän kuukauden ikäisenä. 

MTV Lifestyle kertoi aiemmin Ukrainasta tuodun Diego-koiran kohtalosta. Koira jouduttiin lopettamaan, sillä maahantuonnissa ei oltu noudatettu kaikkia säädöksiä, eikä koiraa saatu toimitettua pois maasta aikarajaan mennessä. Viitasaaren mukaan kyseessä ei ole ainutkertainen tapaus.

– Kyllä näitä tapauksia on. Eläimiä tuodaan eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tai tullin ohi tai eläimellä voi olla epämääräiset paperit. Eläin voi olla esimerkiksi liian nuori tulemaan tietystä maasta, jolloin kyseessä on laiton tuonti.

– Näitä tapauksia tulee jatkuvasti tietoomme erinäisissä yhteyksissä. Aika usein eläin pystytään palauttamaan lähtömaahan, mutta näissäkin on paljon vaihtelua. 

Erityisesti Ukrainasta on Eviran mukaan tuotu laittomasti jopa yhdeksän viikon ikäisiä pentuja, ja raivotaudin vasta-ainetestejä on väärennetty.

Kustannukset tulevat omistajalle

Evira muistuttaa, että laittomasti tuodut eläimet aiheuttavat huomattavia riskejä eläinten ja ihmisten terveydelle vaarallisten eläintautien, kuten raivotaudin ja ekinokokkoosin takia.

Evira tekee laittomasti tuodulle eläimelle Suomessa hallintopäätöksen, jolla eläin määrätään palautettavaksi lähtömaahan, karanteeniin tai lopetettavaksi. Kustannuksista vastaa lemmikin omistaja. 

Mikäli koira, kissa tai fretti luovutetaan uudelle omistajalle Suomessa tai eläin matkustaa yksin rahtina, se tulee tuoda eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen kautta. Vaikka myyjä vakuuttaisi jo lähtömaassa eläimen paperien olevan kunnossa, tuontivaatimukset täyttyvät vasta, kun eläinlääkinnällinen rajatarkastus EU:ssa on tehty.

– Jos ostat tai adoptoit EU:n ulkopuolelta tuodun lemmikin, pyydä saada nähtäväksi rajaeläinlääkärin antama CVED-todistus tarkastuksesta. Eläimen lentokummi, joka saattaa eläintä ja luovuttaa sen uudelle omistajalle, on vastuussa eläimen tuomisesta eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen. Jos ostaja tilaa pennun EU:n ulkopuolella olevalta kasvattajalta Suomeen, ostajan täytyy itse tuoda pentu eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen, neuvoo rajaeläinlääkäri Anna-Stiina Antola.

Eläintautien leviämisriski suurempi eläinten välityksessä

Tulli tarkastaa lemmikin tuontivaatimusten täyttymisen vain silloin, kun omistaja matkustaa myös eli kyseessä on ei-kaupallinen siirto. Tällöin menettelyt ovat erilaiset.

Raivotaudin leviämisriski on suurempi silloin, kun useita taustaltaan tuntemattomia eläimiä tuodaan välitettäviksi eteenpäin kuin silloin, jos esimerkiksi perhe muuttaa lemmikkinsä kanssa EU-alueelle. Ei-kaupallisen siirron ehtoja ei siis voi soveltaa luovutettavaksi tuotavaan eläimeen. Sillä, maksetaanko lemmikistä vai ei, ei ole tuontiehtojen kannalta merkitystä.

Jos lentokummi kuljettaa eläimen tullin kautta tarkoituksena kiertää eläinlääkinnällinen rajatarkastus, hän voi syyllistyä salakuljetukseen tai tulliselvitysrikokseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja