Suunnitteletko lemmikin tuontia ulkomailta? Säädösten rikkomisella voi olla karut seuraukset
Eläinten tuomiseen ulkomailta liittyy paljon säädöksiä.
Harkitsetko lemmikin hankkimista ulkomailta? Ota yhteyttä Eviraan.
– Tuontisäännöksiä kannattaa kysyä aina Eviralta, kun suunnittelee tuovansa kissan tai koiran EU:n ulkopuolisesta maasta. Me neuvomme, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, ohjeistaa rajaeläinlääkäri Elina Viitasaari Evirasta.
Eläimen lähtömaalla on merkitystä, sillä säädökset ovat maakohtaisia. Maat on jaettu esimerkiksi rabiesriskin osalta korkean riskin ja matalamman riskin maihin. Muun muassa Ukraina ja Turkki ovat korkean raivotautiriskin maita, joista eläimen saa tuoda aikaisintaan seitsemän kuukauden ikäisenä.
MTV Lifestyle kertoi aiemmin Ukrainasta tuodun Diego-koiran kohtalosta. Koira jouduttiin lopettamaan, sillä maahantuonnissa ei oltu noudatettu kaikkia säädöksiä, eikä koiraa saatu toimitettua pois maasta aikarajaan mennessä. Viitasaaren mukaan kyseessä ei ole ainutkertainen tapaus.
– Kyllä näitä tapauksia on. Eläimiä tuodaan eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tai tullin ohi tai eläimellä voi olla epämääräiset paperit. Eläin voi olla esimerkiksi liian nuori tulemaan tietystä maasta, jolloin kyseessä on laiton tuonti.
– Näitä tapauksia tulee jatkuvasti tietoomme erinäisissä yhteyksissä. Aika usein eläin pystytään palauttamaan lähtömaahan, mutta näissäkin on paljon vaihtelua.
Erityisesti Ukrainasta on Eviran mukaan tuotu laittomasti jopa yhdeksän viikon ikäisiä pentuja, ja raivotaudin vasta-ainetestejä on väärennetty.
Kustannukset tulevat omistajalle
Evira muistuttaa, että laittomasti tuodut eläimet aiheuttavat huomattavia riskejä eläinten ja ihmisten terveydelle vaarallisten eläintautien, kuten raivotaudin ja ekinokokkoosin takia.
Evira tekee laittomasti tuodulle eläimelle Suomessa hallintopäätöksen, jolla eläin määrätään palautettavaksi lähtömaahan, karanteeniin tai lopetettavaksi. Kustannuksista vastaa lemmikin omistaja.
Mikäli koira, kissa tai fretti luovutetaan uudelle omistajalle Suomessa tai eläin matkustaa yksin rahtina, se tulee tuoda eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen kautta. Vaikka myyjä vakuuttaisi jo lähtömaassa eläimen paperien olevan kunnossa, tuontivaatimukset täyttyvät vasta, kun eläinlääkinnällinen rajatarkastus EU:ssa on tehty.
– Jos ostat tai adoptoit EU:n ulkopuolelta tuodun lemmikin, pyydä saada nähtäväksi rajaeläinlääkärin antama CVED-todistus tarkastuksesta. Eläimen lentokummi, joka saattaa eläintä ja luovuttaa sen uudelle omistajalle, on vastuussa eläimen tuomisesta eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen. Jos ostaja tilaa pennun EU:n ulkopuolella olevalta kasvattajalta Suomeen, ostajan täytyy itse tuoda pentu eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen, neuvoo rajaeläinlääkäri Anna-Stiina Antola.
Eläintautien leviämisriski suurempi eläinten välityksessä
Tulli tarkastaa lemmikin tuontivaatimusten täyttymisen vain silloin, kun omistaja matkustaa myös eli kyseessä on ei-kaupallinen siirto. Tällöin menettelyt ovat erilaiset.
Raivotaudin leviämisriski on suurempi silloin, kun useita taustaltaan tuntemattomia eläimiä tuodaan välitettäviksi eteenpäin kuin silloin, jos esimerkiksi perhe muuttaa lemmikkinsä kanssa EU-alueelle. Ei-kaupallisen siirron ehtoja ei siis voi soveltaa luovutettavaksi tuotavaan eläimeen. Sillä, maksetaanko lemmikistä vai ei, ei ole tuontiehtojen kannalta merkitystä.
Jos lentokummi kuljettaa eläimen tullin kautta tarkoituksena kiertää eläinlääkinnällinen rajatarkastus, hän voi syyllistyä salakuljetukseen tai tulliselvitysrikokseen.
Uusimmat
-
06:30
SM-liigassa puuhataan valtavaa uudistusta – pelaajien kanta murskaavan yksimielinen
-
06:28
Näin Nasan teknologiaa hyödynnetään arkielämässä maan pinnalla – haavanhoito valolla, robotti merenpohjassa, sieniproteiini ääriolosuhteissa
-
06:22
Länsi-Suomi: TVO:n jäteluolassa radioaktiivinen päästö, säteilyturvallisuudesta ei suurta huolta
-
06:11
"He kävelevät toistensa päältä" – ukrainalaiset kertovat, kuinka Wagner-sotilaita kuolee heidän eteensä "kuin zombeja"
-
06:10
Lauri Markkanen valittiin NBA:n tähdistöotteluun!
-
06:07
Useita työriitoja sovitellaan tänään valtakunnansovittelijan toimistolla
-
05:56
Yhdysvallat jäljittää kiinalaista vakoiluilmapalloa – uskotaan tarkkailevan ydinaselaitoksia
-
05:48
Anna-Maija, 67, lähti marjametsään Kauhavalla ja katosi – poika kertoo kuukausien epätietoisuudesta
-
05:40
USU:n kysely: Päivystysten pahimmat ruuhkat ovat rauhoittuneet monilla alueilla – taustalla ainakin yksi syy
-
05:25
EU:n ydinhahmot ja Zelenskyi tapaavat Kiovassa – MTV seuraa sotaa
-
23:38
Armand Duplantis venytti jälleen huipputuloksen
-
23:25
Hiihdon MM-kultaa Suomeen! Niko Anttola on maailmanmestari
-
23:07
Yhdysvallat sallisi Venäjän paluun kansainväliseen urheiluun
-
23:02
Radioaktiivinen kapseli oli hukassa Australiassa yli kaksi viikkoa ennen kuin se kuin ihmeen kaupalla löytyi – miten näin voi tapahtua?
-
22:57
Tulitko huijatuksi? Poliisilta kattava muistilista – näin tunnistat huijauksen ja varaudut siihen
-
22:52
Helsingin Sepänmäen rivitalopalo saatu sammutettua – jälkivartiointi jatkuu aamuun
-
22:44
Belgialaispari jätti karusti lentoliputtoman vauvansa lähtöselvitykseen – pari juoksi pokkana lähtöportille
-
22:05
Entinen F1-kuski Jean-Pierre Jabouille on kuollut
-
21:45
Roope Taponen vakuutti jälleen HIFK:n maalilla – se toi leveän hymyn huulille
-
21:24
Suuret yhtiöt kertoivat tänään muhkeista voittopoteista, mutta epävarmuuksia on yhä paljon – taantuma kummittelee näköpiirissä
-
Lataa lisää