Mainos

Ricoa koulutetaan Tullin ruokakoiraksi etsimään kielletyt tuliaiset – sikaruttotapaus voi maksaa jopa kymmeniä miljoonia euroja

1:55
Tullikoira Rico valvoo sikaruton saapumista Suomeen.

Tulli tehostaa afrikkalaisen sikaruton torjuntaa kouluttamalla eläinperäisiä elintarvikkeita etsivän tullikoiran.

Sikarutto on afrikkalainen sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti, joka on sioille tappava, mutta virus ei tartu ihmiseen.

Yksi tautitapaus voi maksaa arvioiden mukaan jopa 44 miljoonaa euroa, kun sikaloissa olevat eläimet joudutaan lopettamaan ja koko tuotantoketju käymään läpi.

Matkustajien kolmansista maista tuomien kiellettyjen eläinperäisten elintarvikkeiden takavarikot ovat vuodessa kaksinkertaistuneet.

Suurimmat taloudelliset tappiot sikatiloille ja koko lihateollisuudelle aiheutuisi kansainvälisen kaupan pysähtymisestä. Suomen viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä taudin torjumiseksi.

Vuosi sitten ruokakoirana työnsä aloittanut Aino on löytänyt vuodessa jo yli 1 000 kiloa kiellettyjä elintarvikkeita.

Tänään Tulli kertoi aloittaneensa toisen ruokakoiran koulutuksen, joka aloittaa operatiivisissa tehtävissä ensi kesänä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamassa.

Ricon ohjaajana toimivan tullitarkastaja Kimmo Lindenin mukaan koulutus etenee hyvin. 

– Rico on rohkea ja erittäin rauhallinen, mutta siitä löytyy virtaa, kun vähän hakee. Peruskäytöstavoissa tarvitaan harjoittelua, kertoo Linden.

Koirat osoittavat nenällään laukun, jossa elintarvikkeita on. Lehdistötilaisuudessa nähtiin, kuinka Aino ruokakoira haistoi avaamattoman lihasäilykkeen ja kylmässä säilytetyn vakuumiin pakatun tuorelihan sekä avaamattoman smetanapurkin.

Tappava ja kallis tauti

Lihan, lihavalmisteiden, maidon ja maitotuotteiden tuonti EU-alueelle matkustajien mukana tai yksityishenkilölle postitse lähetettyinä, on eläintautien leviämisriskin takia kiellettyä.

Sikarutto on viime vuosina levinnyt Aasiaan, jonne Suomi on vuosien ponnistelun jälkeen saanut viennin vauhtiin. Maa-ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan tautitilanne halutaan pitää hyvänä, joten torjuntaa pitää tehostaa.

– Se on erittäin iso uhka, sillä se lopettaisi meidän sianlihan viennin ja aiheuttaisi kymmenien miljoonien eurojen tappion, toteaa Leppä.

Sikarutto vaanii lähistöllä Baltian ja Venäjän villisikakannoissa. Suomen kantaa rajoitetaan metsästämällä. Tauti säilyy puoli vuotta maaperässä ja erilaisissa elintarvikkeissa kuukausista jopa vuosiin.

Tulli arvioi kiellettyjen eläintuotteiden takavarikoiden kaksinkertaistuvan tänä vuonna jopa 10 000 kiloon. Isoimmat takavarikot ovat olleet useita kymmeniä kiloja. Lihasäilykkeitä on yritetty jopa naamioida hedelmäsäilykkeiksi.

Tuotteita tuovat kiellosta tietämättömät matkustajat ja tänne töihin kolmansista maista tulevat. Tulli aikoo lisätä tiedotusta kielletyistä tuotteista ja ottaa käyttöön sanktiot tahallisissa salakuljetustapauksissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja