Saavatko tietyt äänet sinut ärsyyntymään tai jopa raivostumaan? Tästä voi olla kyse

Kun lapsi on herkkä, kovistelu ja huutaminen eivät auta – erityisherkkyyttä ei tarvitse korjata tai hoitaa 3:18
KATSO MYÖS VIDEO: Kun lapsi on herkkä, kovistelu ja huutaminen eivät auta: "Tässä tullaan tosi tärkeään asiaan, jota herkät lapset varsinkin opettavat aikuisille..."

Saavatko maiskuttelu, ryystäminen, niistäminen tai naputtelu sinut ärsyyntymään tai lähes raivon partaalle? Kyseessä voi olla misofonia. Se on huonosti tunnettu ääniyliherkkyyden muoto, josta tuoreen tutkimuksen mukaan kärsii kuitenkin jopa yksi viidestä ihmisestä.

Tuoreessa PLOS One -sivustolla julkaistussa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että lähes joka viidennellä ihmisellä Isossa-Britanniassa on misofonia.

Tutkimustulokset osoittavat, että jos ihmisellä on taipumus reagoida voimakkaasti toisen ihmisen tuottamiin, yleensä aika hiljaisiin ääniin, joihin valtaosa ihmisistä ei juuri reagoi, voi hän kärsiä misofoniasta, kertoo New York Post.

Reaktiot voivat vaihdella ärsytyksestä avuttomuuden tunteeseen ja paniikkiin.

Hoitamattomana misofonia voi aiheuttaa merkittävää ahdistuneisuutta ja masennusta sekä haitata oireesta kärsivän ja hänen perheensä elämänlaatua, kertoo kuuloalan asiantuntija Audex Oy.

Ihminen ei välttämättä itse tunnista misofoniaansa

Tutkimuksessa 772 ihmistä vastasi kyselyyn, jonka tavoitteena oli ymmärtää misofoniasta kärsivän ihmisen monimutkaisia ja intensiivisiä reaktioita triggeröiviin ääniin. Tutkimukseen osallistuvat ihmiset edustivat yleistä Ison-Britannian väestöä eri ikä-, sukupuoli- ja etnisyysryhmistä.

Kyselytutkimus huomioi 37 erilaista häiritsevinä pidettyä ääntä ja 25 erilaista reaktiota näihin ääniin.

"Moni ei mahdollisesti tunnista misofoniaa"

Misofonia vaikutti 18,4 prosenttiin tutkimukseen osallistuneista vakavalla tavalla.

Kuitenkin vain 2,3 prosenttia tutkimukseen osallistuneista uskoi itsellään olevan misofonia. Tutkimuksiin osallistuneista vain 13,6 prosenttia oli kuullut tästä ääniyliherkkyyden muodosta.

– Tämä osoittaa, että moni ihminen ei mahdollisesti tunnista misofoniaa. Uskomme, että luomamme asteikko voi auttaa asiantuntijoita ymmärtämään misofoniaa paremmin ja auttamaan siitä kärsiviä, sanoo tutkimuksen johtava kirjoittaja lääkäri Silia Vitoratou Lontoon King`s Collegesta tiedotteessa.

Tutkijat huomasivat, että myös ne ihmiset, joilla ei ole misofoniaa, kokevat tietyt äänet ärsyttäviksi, mutta eivät niin voimakkaasti kuin he, joilla on misofonia.

Heillä, joilla on misofonia, samat äänet aiheuttavat epämukavuutta, vihaa ja paniikkia.

Tutkimuksessa misofonian huomattiin olevan yhtä yleistä niin miesten kuin naisten keskuudessa. Siitä kärsivien keski-ikä oli 43 vuotta.

Misofonian aiheuttajaa ei tunneta

Asiantuntijat eivät vielä tunne misofonian syitä tarkasti, mutta sen epäillään liittyvät monen tekijän yhdistelmään. Luultavasti taustalla on ainakin tietynlainen aivojen rakenne, perhehistoria ja geeniperimä, kertoo Cleveland Clinic.

– Usein misofonian kanssa elävät kokevat pahaa oloa siitä, että reagoivat toisen ihmisen tuottamiin ääniin niin voimakkaasti, etenkin, jos häiritseviä ääniä tuottavat rakkaat ihmiset, sanoo tutkimukseen kirjoitukseen osallistunut lääkäri Jane Gregory, Oxfordin yliopiston kokeellisen psykologian osastolta.

– Aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta, jotta opimme, kuinka auttaa misofoniasta kärsiviä pärjäämään arkea haittaavien oireiden kanssa, Gregory sanoo.

Katso myös: Miltä eri äänet kuulostavat pinnan alla?

Tältä eri äänet kuulostavat pinnan alla 1:42
Helsingin kaupunki julkaisi ääninäytteitä pinnan alta. Kuuntele, miltä eri äänet kuulostavat veden alla.

Lue myös:

    Uusimmat