Säästöneuvottelut puhuttavat: Muun muassa nämä asiat huolestuttavat

MTV Uutiset tiedusteli eri alojen asiantuntijoilta, mitkä asiat heitä huolestuttavat hallituksen neuvotteluissa mittavista säästöistä.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo, että keskustelu lapsilisien leikkauksesta tuli yllätyksenä.

– Tähän asti kaikille on ollut poliittisesta suuntauksesta riippumatta selvää, että lapsilisä ole tarkoitettu tasaamaan tuloeroja. Se on aina ollut tapa tasata lapsihoidon kustannuksia.

– Ilmeisesti tiukan poliittisen väännön myötä harkitaan yllättäviä, perusteettomiakin ratkaisuja.

Lapsilisien leikkaaminen tyrmätään myös Mannerheimin Lastensuojeluliitossa ja Lapsiperheiden Etujärjestössä.

– Jos lapsilisä tulisi verotuksenalaiseksi, se koskettaisi erityisesti lapsiperheitä, jotka ovat jo nyt vaikeuksissa toimeentulon kanssa, MLL:n pääsihteeri Mirjam Kalland toteaa.

MLL korostaa, että lapsilisien verottaminen tai niiden määrän laskeminen vähentäisi perheiden kulutusmahdollisuuksia ja osaltaan ruokkisi lamaa.

Lapsiperheiden Etujärjestö ry:n mukaan lapsilisät menevät useimmilla perheillä suoraan kulutukseen. Välillisten verojen kautta lapsilisistä menee jo nyt huomattava siivu takaisin valtion kassaan.

Matkailu- ja ravintola-ala: Suomen rahat lipuvat Viroon

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten järjestön MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi on huolissaan alempien arvonlisäverokantojen noususta.

Se tarkoittaisi muun muassa ravintolaruuan, matkalippumyynnin, majoitus- ja huvitoiminnan verotuksen kiristystä.

Lappi toteaa, että matkailu Viroon on selvästi kasvanut, mikä on osaltaan vienyt potentiaalisia kuluttajia suomalaiselta toiminnalta.

Panimoliitossa ollaan samoilla linjoilla.

– On jo nähty, että alkoholiveron nosto ohjaa hakemaan juomia Tallinnasta, Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa sanoo.

Ussa toteaa, että alalta on hävinnyt työpaikkoja. Viimeisin esimerkki olivat Hartwallin yt-neuvottelut, joissa vähennettiin 110 työpaikkaa.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto on huolissaan ostovoiman heikkenemisestä.

– Ihmisten ruokalasku nousee riippuen siitä prosentista, jolla ruuan arvonlisävero nousee. Kulutusverojen nostaminen voisi pahimmillaan tarkoittaa, että kotimarkkinat kärsivät ja orastava kasvu, josta on ollut pieniä merkkejä, saattaa tyrehtyä.

Lue myös:

    Uusimmat