Mainos

Säästetäänkö nyt hampaat pois lasten suusta?

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintäneuvos Anne Nordblad peräänkuuluttaa vanhempien, päiväkotien ja koulujen yhteistä vastuuta lasten hampaiden hoidossa. Nordblad Sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa, että vastakkainasetteluja vanhempien ja päiväkotien sekä koulujen välillä ei pidä tehdä.

- Vastuu on yhteinen. Hyvät hampaat eivät ole itsestäänselvyys.

Monissa kunnissa säästetään lasten säännöllisistä hammastarkastuksista ja kohdistetaan huomio riskiryhmiin. Myös ennaltaehkäiseviä toimia kuten fluorausta on vähennetty huomattavasti. Helppo ja edullinen keino hoitaa hampaita harjauksen ohella on ksylitolin syönti.

Nordblad myöntää, että yhteistyö koulujen kanssa on vähentynyt liikaa ja sitä tarvitaan nyt huomattavasti lisää. Myös vanhempien esimerkki on erittäin tärkeä.

- Isät erityisesti toimivat malliesimerkkinä pojilleen - jos isä ei harjaa, niin ei poikakaan. Vanhempien on otettava harja käteen. Hampaat on harjattava kaksi kertaa päivässä, koska fluori vaikuttaa kerralla noin 12 tuntia.

Lääkintäneuvoksen mukaan hampaiden harjauksen pitäisi olla mukava asia.

- Tehkää hampaiden harjauksesta laatuaikaa lasten kanssa.

Ksylitolin jakelu lapsille kangertelee

Ksylitolin jakelu lapsille kangertelee yhä päivähoidossa ja kouluissa. Ksylitolin antaminen lapsille päivän mittaan on hampaiden hyvinvoinnin kannalta perusteltua.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 95 prosenttia päiväkodeista käyttää ksylitolituotteita. Leafin teettämä tutkimus kertoo, että suosiotaan ovat kasvattaneet etenkin ksylitolipastillit.

Vantaan ylihammaslääkäri Irma Arpalahden mukaan ksylitolia pitäisi parhaan hyödyn saavuttamiseksi antaa kaksi tai kolme kertaa hoitopäivän aikana. Useassa päiväkodissa ksylitolipastillin saa vain lounaan yhteydessä, ei aamu- tai välipalalla.

EU on hyväksynyt ksylitolin terveysvaikutteiseksi elintarvikkeeksi, jota pitäisi nauttia tasaisesti ruokailujen jälkeen yhteensä noin 5 grammaa vuorokaudessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.