Mainos

Saasteet pienten jäähallien ongelma

Uusimpien tutkimusten mukaan Suomessa pienten jäähallien sisäilmassa leijailee vaarallisia ilmansaasteita. Tämä johtuu hallien jäänhuoltokoneiden päästöistä sekä puutteellisesta ilmanvaihdosta.

Muun muassa näiden tietojen pohjalta Suomen Jääkiekkoliitto vaatii elokuuhun mennessä kaikkiin maamme jäähalleihin saasteettomat koneet ja jatkuvan ilmanvaihdon. Lisäksi lähiaikoina valmistellaan ehdotus kansainvälisiksi suosituksiksi jäähallien sisäilman laadusta.

- Jäähalleissa on vain yksi merkittävä päästölähde, ja se on jäänhuoltokoneen polttomoottorin hiilimonoksidi- ja typen oksidipäästöt, toteaa Raimo O. Salonen Kansanterveyslaitokselta.

Näiden päästöjen terveydelle haitalliset vaikutukset vain kasvavat, kun läheskään kaikkien hallien ilmastointia ei ole hoidettu kunnolla. Pienissä jäähalleissa kytevät ilmansaasteet aiheuttavat oireilua niissä harjoitteleville ja työskenteleville, sekä tietenkin myös katsojille.

Typpidioksidi aiheuttaa perinteisiä flunssan oireita, häkä taas puolestaan jatkuvaa väsymystä ja päänsärkyä - onpa meillä koettu jopa joukkomyrkytyksiä.

Onneksi jäähallien sisäilman laatua voidaan uusilla investoinneilla parantaa huomattavasti. Salosen mukaan ehdottomasti tehokkain ja turvallisin tapa on siirtyä sähkökäyttöisten jäänhuoltokoneiden käyttöön.

Toisena vaihtoehtona on hankkia vanhaan koneeseen kohtuuhintainen katalysaattori, kuten Pirkkolassa on tehty. Lisäksi jokaisen jäähallin ilmanvaihtoa on tulevaisuudessa tehostettava.
(MTV3/Satu Latvala)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.