Säästä selvää rahaa – satsaa tällaisiin kesärenkaisiin!

Oikealla rengasvalinnalla ja renkaiden huollolla säästää selvää rahaa.

Hyvät ja huolella hoidetut kesärenkaat vaikuttavat auton turvallisuuteen, ajomukavuuteen ja renkaiden elinikään, mutta oleellisesti myös polttoaineen kulutukseen. Noin 30 prosenttia liian alhainen rengaspaine puolittaa renkaan käyttöiän. Alhaisen vierintävastuksen kesärengas, jonka rengaspaine on kohdillaan, kuluttaa jopa 0,5 litraa/100 km vähemmän polttoainetta.

Rengastesteistä hyvää tietoa

Laadukkaiden renkaiden löytämiseksi hyvää tukea rengasvalinnalle saa kesärengastesteistä. Myös EU:n rengasmerkinnästä on apua, joskin se huomioi vain renkaan kolme ominaisuutta: polttoainetaloudellisuuden, märkäpidon ja ohiajomelun. Lehdistä löytyvät rengastestit antavat perusteellisen kuvan renkaan ominaisuuksista. Ennen lopullista päätöstä kannattaa rengasvalintaa pohtia vielä myös asiantuntevan rengasliikkeen ammattilaisten kanssa.

Halpa ei ole taloudellisin tai turvallisin ratkaisu

Myös renkaiden hinta vaikuttaa luonnollisesti ostopäätökseen. Olisi hyvä muistaa, että jos säästää renkaiden hankintakuluissa, maksaa rahan hyvin nopeasti takaisin polttoainelaskuissa. Koska halvemmat renkaat valmistetaan huokeammista materiaaleista, niiden vierintävastukset ovat korkeampia. Jos vuodessa ajetaan esimerkiksi 40 000 kilometriä, voi bensalasku olla korkeamman vierintävastuksen vuoksi yli 300 euroa suurempi.

– Renkaissa pätee sama asia kuin useimpien muidenkin tuotteiden kohdalla eli laatu maksaa enemmän. Niin sanottujen halparenkaiden ajo-ominaisuuksia ei ole usein suunniteltu Suomen kesäkeleihin. Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin renkaan märkäpitoon ja vesiliirto-ominaisuuksiin. Näiden ominaisuuksien merkitys on yhä suurempi myös autoissa, joissa on ajonvakautus- ja luistonestojärjestelmät sekä ABS-jarrut, selvittää Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Enemmän ajomukavuutta

Renkaat välittävät tärkeää tietoa auton elektronisiin järjestelmiin, joiden tietokoneet tämän informaation perusteella päättävät miten pyörien on reagoitava ohjausliikkeisiin, pitoon ja ajoalustan muutoksiin. Huonojen renkaiden vuoksi ajonvakautusjärjestelmä ja ABS-jarrut voivat saada vääriä signaaleita, minkä seurauksena järjestelmät eivät toimi optimaalisesti. Tämä saattaa esimerkiksi lisätä jarrupalojen kulumista. Laaturenkaat ovat usein ajomukavuudeltaan paremmat kuin halparenkaat.

Ennen renkaiden vaihtoa kannattaa tarkistaa vanhat renkaat. Jos ne ovat kuluneet epätasaisesti, saattaa auton ohjausgeometria olla vialla ja se tulee korjata rengasliikkeessä ennen uusien renkaiden asentamista.

Oikealla rengashuollolla lisäkilometrejä

Uusien renkaiden elinikään, ajo-ominaisuuksiin ja ajomukavuuteen voi vaikuttaa monin tavoin. Omalla ajotyylillä on suuri merkitys. Nopeat kiihdytykset ja jarrutukset kuluttavat renkaita luonnollisesti huomattavasti nopeammin kuin maltillinen ajotyyli. Myös renkaiden oikealla huollolla ajokilometrejä saadaan lisää.

Tärkeintä on tarkistaa rengaspaine säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa ja aina ennen raskasta kuormausta vaativaa matkaa. Oikea rengaspaine vähentää renkaiden kulumista ja vierintävastusta sekä parantaa ajo-ominaisuuksia ja ajomukavuutta. Jos renkaassa on 20 prosenttia liian vähän ilmaa, vähenee sen käyttöikä viidesosaan suunnitellusta ja 30 prosenttia liian alhainen rengaspaine puolittaa renkaan käyttöiän. Oikea rengaspaine löytyy auton ohjekirjasta. Renkaiden ilmanpaine tulee mitata kylmistä renkaista.

Renkaiden elinikää voi kasvattaa myös vaihtamalla niiden paikkaa noin 8 000 kilometrin välein. Tällä tavalla renkaiden kulumismuoto saadaan tasattua, sillä etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin.


Lähde: Deski / Nokian Renkaat

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja