Saaristomerellä yli puolella puhallutetuista veneilijöistä promilleja

Veneilijät suhtautuvat yhä vapaamielisemmin alkoholin käyttöön vesillä. Turun saaristossa tänä kesänä puhallutetuista kuljettajista yli puolella on ollut alkoholia veressä ja verikokeeseen joutuneista suurimmalla osalla promillet ovat nousseet lähemmäs kahta. Tehostetusta valvonnasta huolimatta poliisi uskoo saavansa kiinni vain murto-osan kaikista saariston ruorijuopoista.

Turun venepoliisin työ on korutonta kertomaa. Saaristomerellä Hankoniemen ja Uudenkaupungin välillä vilisee juuri nyt tuhansia veneitä, joiden kuljettajista vähintään puolet ajaa alkoholin vaikutuksen alaisina. Naukkailu ruorissa on suomalainen perintö ja asenteet näyttävät muuttuvan vain vapaamielisemmiksi.

- Kiinnijäädessäänkin tekoon syyllistynyt suhtautuu siihen nykyään ihan eri tavalla. Hyvin usein kiinnijäämistä vähätellään ja se koetaan vaan huonona tuurina, Turun venepoliisin vanhempi konstaapeli Veli-Matti Raes sanoo.

Poliisin kokemus on, että veneilijäkansa pitää omiensa puolta aivan toisin kuin autoilijat. Kun maanteiltä poliisi nappaa merkittävän määrän rattijuoppoja ilmiantojen perusteella, Saaristomerellä poliisiratsia saa kännykät heti pärisemään. Reittejä muutetaan kiivaasti eikä poliisin haaviin jää yleensä mitään sitä ensimmäistä lukuunottamatta.

- Realiteetit merellä ovat valvonnan suhteen semmoiset että me voimme vain raapaista pintaa ruorijuopumuksen suhteen, Raes sanoo.

Kokeneen veneiljän käsitys tilanteesta on aivan toinen

- Luulen että kuitenkin suhteellisen pieni osuus veneilijöistä on alkoholin vaikutuksen alaisina. Tällaisella hitaalla veneellä etenkin kun ajellaan, kestää matka niin pitkään että siinä pullo tai kaks olutta matkalla otetaan. Mutta yleensä sitten vasta laiturissa, espoolainen Jari Alvasto sanoo.

Vuosia veneilijöitä puhalluttanut turkulaispoliisi uskoo mittariinsa. Suomalainen veneilijä juo eikä kurin parantamiseksi ole paljoakaan tehtävissä nykyisillä voimavaroilla. Nollalinjan tavoittelu on Raeksen mielestä täyttä utopiaa.

- Itse en kyllä kannata lainmuutosta. Valvonnassa meidän tehtävämme ei olekaan moralisoida vaan katsoa mitkä riskit ovat, Raes toteaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.07.2002)

Lue myös:

    Uusimmat