Saarikko toruu Orpon hallitusta Suomen luisumisesta ahdinkoon – lyö pöytään neljä isoa virhettä

Jyri Häkämies: "Lakoista miljardilasku" 0:51
KATSO MYÖS VIDEO: Lakot hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan tulevat kalliiksi, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kritisoi pääministeri Petteri Orpon hallitusta muun muassa siitä, ettei velkaantumista ole saatu loppumaan, työmarkkinatilannetta korjattua eikä talouskasvua elpymään.

Keskustan kansanedustaja Annika Saarikon mukaan Orpon hallitusohjelman kivijalat ovat murenemassa. 

Saarikko nostaa Keskustan eduskuntaryhmän medioille lähettämässä kannanotossaan esiin nykyhallituksen neljä isoa virhettä, joista suurimpana hän pitää talouskasvun puuttumista.

– Hallitus on kuukausia seurannut sivusta, kun Suomi luisuu taantumaan. Talouden kasvua ei ole eikä näy, ryöpyttää Saarikko.

Hän mainitsee, että Suomessa on meneillään konkurssiaalto, talouden kasvua ei ole näkyvissä ja työttömiä on jo 300 000.

– Vakavin tilanne on rakentamisessa, mutta myös teollisuus ja vienti sakkaavat. Lomautus- ja irtisanomisilmoituksia tulee yhä useammalta alalta, Saarikko huomauttaa.

"Yhteinen virheemme on…"

Saarikko nostaa kannanotossaan esiin myös soteuudistuksen.

– Yhteinen virheemme on se, ettei uutta sotea tehty ajallaan jo vuosia sitten, kansanedustaja myöntää.

Hän kuitenkin huomauttaa, ettei hallituksen kaavailemat sosiaali- ja terveyspalveluihin kohdistuvat säästösuunnitelmat ole millään tavalla realistisia. 

– Vastuuministeri [Kaisa] Juuson mukaan lisää leikkauksia soteen on tiedossa entisen päälle, Saarikko kirjoittaa.

– On taitamatonta kuvitella, että ikääntyvän kansakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista löytyisi toista miljardia säästettäväksi. Millä tahansa rakenteella palveluiden kustannukset kasvavat, kun haluamme hoitaa ikäihmisemme hyvin.

Saarikon mukaan sotealueet tarvitsevat työrauhan, ettei niiden ainoaksi tehtäväksi jää palveluverkon leikkaaminen.

– Se syö ihmisten luottamusta palveluihin. 

Saarikko huomauttaa kannanotossaan myös, että verotulot valtion kassaan ovat romahtamassa lähivuosina miljardeilla euroilla suhteessa bruttokansantuotteeseen.

– Tästä huolimatta hallitus on uskotellut itselleen, ettei talouden vakavan tilanteen korjaamiseksi tarvita verotukseen kohdistuvia kiristyksiä.

Pääministeri Orpo totesi kuitenkin MTV Uutisille 6. helmikuuta, että myös veronkorotukset on aikeissa nostaa pöydälle. Orpon haastattelu koski hallituksen näkemystä siitä, kuinka suurta lisäsopeutusta valtiontalouden tasapainottaminen vaatii.

– Pidän ihan selvänä, että – myöskin tulopuolta pitää vahvistaa joka tarkoittaa sitä, että verot arvioidaan myöskin, Orpo sanoo.

Pääministeri Orpo kertoo lisätietoja tulevista leikkauksista 13:21
Katso video: Näin pääministeri Orpo puhui tulevista leikkauksista 13. tammikuuta.

Työmarkkinauudistukset eivät Saarikon mukaan huomioi inhimillisiä tekijöitä

Kolmantena hallitusohjelman ongelmana Saarikko nostaa esiin valtavat odotukset työmarkkinoiden uudistamisen vaikutuksista työllisyyteen.

– Orpo-Purran hallitus sai käsiinsä Suomen, jossa työllisyys oli ennätyskorkealla. Nyt tilanne heikkenee, Saarikko huomauttaa,

– Lakkoaalto heikentää tilannetta entisestään, eikä yhtään työelämää muuttuvaa lakia ole vielä hyväksytty. 

Saarikko moittii hallitusta haluttomuudestaan sopia työtekijäosapuolten kanssa työelämää koskevista muutoksista. Hänen mukaansa hallituksen toimista ja lakkoilusta johtuva epävarmuus vaarantaa Suomessa ja Suomeen suunnitteilla olevia työpaikkoja luovia investointeja.

– Työllisyyden hoitamisessa hallitus ripustautuu taloudellisiin kannusteisiin, mutta muut työllistymisen esteet, kuten riittämätön ammattitaito, terveysongelmat ja kohtaanto-ongelmat jäävät huomiotta, Saarikko kirjoittaa.

– Yhtä tärkeää kuin pysäyttää nopeavaikutteisilla toimilla Suomen luisuminen lamaan, on saada pikaisesti sopu aikaan työmarkkinoilla. Nyt ei pidä repiä, vaan rakentaa. Vastuu sovusta on kaikilla, mutta pääministerin tulee johtaa.

Saarikon mukaan vallitsevassa turvallisuustilanteessa suomalaisten määrätietoinen yksituumaisuus olisi erityisen arvokasta.

– Kaikki kivet pitää nyt nopeasti kääntää, jotta Suomen suuntaa saadaan muutettua.

Saarikko ohjaisi puoli miljardia euroa työpaikkojen turvaamiseen

Saarikon mukaan on myönteistä, että hallituksen huhtikuun kehysriiheen valmistellaan talouden kasvupaketti, kuten pääministeri Petteri Orpo on todennut.

– Keskusta esittää edelleen, että hallitus luopuu niin sanotun Turun tunnin junan pääomittamisesta ja käyttää ne rahat suhdannepakettiin, jolla turvattaisiin etenkin rakennusalan työpaikkoja kautta Suomen, Saarikko kirjoittaa.

Saarikon mukaan noin puolen miljardin euron suhdannepaketilla saataisiin tuettua rakennusalan yritysten pystyssä pysymistä vaikeiden aikojen yli.

– Suhdannepaketilla saataisiin nopeasti liikkeelle työllistäviä tie-, homekoulu- ja muita korjaus- ja rakentamishankkeita koko maassa. 

– Myös kuljetusalan ja vientiteollisuuden kilpailukykyä vahvistava ammattidiesel tulee toteuttaa pian, Saarikko lisää.

Talouden kasvun vauhdittamiseksi ja investointien houkuttelemiseksi Saarikko olisi myös valmis toteuttamaan Elinkeinoelämän Keskusliiton esittämän yhteisöveron väliaikaisen poistamisen.

– Kuitenkin niin, että veroporkkanaa pilotoitaisiin itäisen Suomen erityistalousalueena sekä laajennettuna koskemaan ulkomaisten investointien lisäksi myös kotimaisia. Siellä tilanne on vaikein.

Lue myös:

    Uusimmat