EK esittää veroporkkanaa ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi Suomeen

Yritys vapautettaisiin määräajaksi yhteisöverosta, kun toiminta suuntautuu Suomeen ja investointi otetaan käyttöön.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) esittää kehysriihen alla hallitukselle määräaikaista verohuojennusmallia, joka houkuttelisi ulkomaisia investointeja Suomeen. 

Verohuojennus otettaisiin käyttöön kilpailutilanteessa, jossa Suomen lisäksi investoinnista kilpailee muitakin maita. 

Ehdotuksen mukaan yritys vapautetaan määräajaksi yhteisöverosta, kun yrityksen toiminta suuntautuu Suomeen ja investointi otetaan käyttöön.

– Tämä on kansainvälisesti hyvin käytetty tapa tukea investointeja, sanoi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotustilaisuudessa.

Häkämiehen mielestä hallituksen tulisi päättää veroporkkanan käyttöönotosta kehysriihessä huhtikuussa. Hän sanoo, että investoinneista kilpailemiseksi tarvitaan vaikuttavia työkaluja mahdollisimman pikaisesti.

Näin kuluttajien ja Elinkeinoelämän keskusliiton odotukset taloudesta eroavat 3:07
Katso myös: Näin kuluttajien ja Elinkeinoelämän keskusliiton odotukset taloudesta eroavat.

EK:n ehdotuksen mukaan tuki realisoituisi takapainotteisesti vasta siinä vaiheessa, kun investointi on toteutunut ja liiketoiminta pyörii tuottaen taloudellista hyvää Suomelle. Mallin tulisi perustua selkeisiin kriteereihin sekä läpinäkyvyyteen ja avoimuuteen.

Suunnitelmia 200 miljardilla

Investointien kohteina olisivat muun muassa vety, akut, puolijohteet, biotalous ja kiertotalous. EK pitää niistä Suomessa investointi- ja dataikkunaa. 

Häkämiehen mukaan suunnitelmia on jo reilusti 200 miljardin edestä, mutta kilpailutilanne ja erityisesti rahoitustilanne on jäädyttänyt hankkeita etenkin teollisten investointien osalta.

– Totta kai maan hallituksen tulisi arvioida veroporkkanaa päättäessään, että kilpailutilanne on aito ja että sillä veroporkkanalla voidaan edesauttaa investoinnin eteenpäin menemistä.

Viime viikolla uutisoitiin, että hallitusohjelmassa on 400 miljoonan euron varaus elinkeinopoliittisiin hankkeisiin. 

Raha on tarkoitus suunnata uuden teknologian ja puhtaan vihreän siirtymän hankkeisiin. Häkämies sanoo kuitenkin, että 400 miljoonaa ei pitkälle riitä, kun verrataan millaisia summia Euroopassa vihreään siirtymään käytetään.

Hallituksen ei pitäisi sulkea pois veronkorotuksia, toteaa talouspoliittinen raportti 2:00
Katso myös: Hallituksen ei pitäisi sulkea pois veronkorotuksia, toteaa talouspoliittinen raportti.

Lue myös:

    Uusimmat