Annika Saarikolta kovaa kritiikkiä hallitukselle: "Orpon ja Purran laskukoneet näyttävät käyvän eri tahtiin"

Purra: Lisäsopeutustarve jopa 3 miljardia euroa tällä vaalikaudella 1:42
Valtiovarainministeri Purran mukaan lisäsopeutustarve on jopa 3 miljardia euroa tällä vaalikaudella

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ihmettelee hallituksen kärkiministerien erilaisia arvioita lisäsopeutuksen tarpeesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kertoi MTV:n Uutisextrassa, että säästötarve olisi jopa kolme miljardia lisää aiemmin sovitun kuuden miljardin päälle. Ylen Ykkösaamussa esiintynyt pääministeri Petteri Orpo (kok.)puhui 1,5 miljardista. 

– Orpon ja Purran laskukoneet näyttävät käyvän eri tahtiin, Saarikko kirjoittaa.

– Hallituksen kärkikaksikolla tuntuu olevan 1500 miljoonan verran näkemyseroa siitä, mihin kehysriihessä on tarkoitus tähdätä. Kumpi on lähempänä totuutta? Tähän pitää saada vastaus, Saarikko vaatii. 

Keskustan puheenjohtaja alleviivaa summien eron suuruutta sillä, että valtio panostaa 1,5 miljardia vuodessa rajaturvallisuuteen, poliisille ja pelastustoimeen. Mutta miten säästöjä on tarkoitus etsiä, Saarikko ihmettelee.

– Tähän mennessä tiedämme hallituksen linjaksi vain yksiniittisen heikoimmilta leikkaamisen ja alueellisesti keskittävän politiikan. Aiotaanko tätä jatkaa vai mistä säästöjä etsitään? Syökö Kokoomus vaalipuheensa ja on valmis veronkorotuksiin?, Saarikko kysyy.

Saarikko korostaa, että tavoite velkaantumisen hillitsemiseksi on hänen mielestään oikea ja välttämätön.

– Velkaa aiotaan (silti) ottaa ennätyksellisen paljon, samaan aikaan, kun hallitus katsoo oikeudekseen alentaa kaikkien hyväosaisimpien kansalaisten verotusta, Saarikko jatkaa.

Saarikko kiittelee, että Purra näyttää haudanneen ehdotuksensa ruoan arvonlisäveron kiristämisestä – toki pöydällä on yhä ehdotus verottaa sokerisia ja suolaisia tuotteita aiempaa enemmän.

– Ruuan arvonlisäveron nostaminen olisi raju isku suomalaiselle maataloudelle, elintarviketeollisuudelle ja ennen kaikkea pienituloisille suomalaisille heidän arjessaan, Saarikko kirjoittaa, ja vaatii hallituksen yhteisen linjan selkiyttämistä.

Lue myös:

    Uusimmat