Näin Petteri Orpo arvioi lisäsopeutuksen tarvetta – myös veronkorotukset pöydällä

Pääministeri Orpo kertoo lisätietoja tulevista leikkauksista 13:21
Katso video: Näin pääministeri Orpo puhui tulevista leikkauksista 13. tammikuuta.

Pääministeri Orpo kommentoi hallituksen näkemystä siitä, kuinka suurta lisäsopeutusta valtiontalouden tasapainottaminen vaatii. Tämän hetken arvion mukaan lisäsopeutusta tarvitaan kolme miljardia euroa vuoden 2027 tasossa.

Hallituksen sisältä kuullut kommentit mahdollisesta lisäsopeutuksen tarpeesta tarkentuivat tiistaina, kun pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi asiaa eduskunnassa.

– Tämän hetken arvio on, että vuoden 2025 tasolla sopeutustarve on noin 1,5 miljardia [euroa] ja 2027 tasolla noin kolme miljardia yhteensä, hän sanoo.

Orpo korostaa, että sopeutuksen tarvetta määrittelevät talousluvut tarkentuvat jatkuvasti.

Hänen mukaansa taustalla on kaksi keskeistä asiaa: sote-malli on osoittautunut aikaisemmin arvioitua kalliimmaksi, joten alueilla joudutaan paikkaamaan alijäämää 400 miljoonalla eurolla arvioitua enemmän. Lisäksi kunnille joudutaan kompensoimaan rahoitusmallin alijäämää, jolloin lisärahoitustarve pelkästään kehyksen sisällä nousee 800 miljoonaan euroon.

Toiseksi tekijäksi Orpo mainitsee taantuman, joka näyttää jatkuvan pidempään kuin vielä keväällä ajateltiin.

– Nämä luvut tarkentuvat koko ajan, tämä ei ole huutokauppa miljardeista nyt, ja jokaisen pitää ymmärtää miksi me joudumme tekemään tätä ja se johtuu siitä, että talous on erittäin huonossa kunnossa, hän sanoo.

Orpon mukaan hallitusohjelmassa sovitut kuuden miljardin euron sopeutustoimet eivät riitä, vaikka toimet ovat olleet jo tähän mennessä kovia.

Onko selvää, että veroja pitää korottaa?

– Pidän ihan selvänä, että – myöskin tulopuolta pitää vahvistaa joka tarkoittaa sitä, että verot arvioidaan myöskin, Orpo sanoo.

Oikaisu 6.2. klo 16.13: Muokattu kysymystä verojen korottamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat