Saarela kiitteli vankilan henkilökuntaa

Pietarilaisen tutkintavankilan harmaa ulko-ovi ehti käydä kymmeniä kertoja, ennen kuin sen edessä päivystäneiden toimittajien iloksi ulos astui Greenpeace-aktivisti Sini Saarela. 

Salamavalot valaisivat jo pimennyttä sateista torstai-iltaa, kun iloisen oloinen Saarela kertoi lyhyesti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi tunnelmistaan  

– Haluan mennä halaamaan kaikkia kavereitani ja kiittää kaikkia, joilta olen saanut apua näiden kahden kuukauden aikana, kuuluivat hänen ensimmäiset sanansa. 

Saarela sanoi tuntevansa olonsa hyväksi ja helpottuneeksi ja toivoi tapaavansa pian perheensä. 

Kun häneltä kysyttiin, onko kaikki ollut tutkintavankeuden arvoista, hän vastasi empimättä. 

– Kyllä Arktiksen suojeleminen on ihan minkä tahansa arvoista. 

Hän oikoi tiistaisessa oikeudenistunnossa tapahtunutta käännösvirhettä ja vakuutti, ettei koskaan ole sanonut vihaavansa ketään. Sen sijaan hän pelkäsi joitakin asioita vankilassa, samoin hän pelkäsi Murmanskin vankilan johtajaa. 

– Vankilassa Pietarissa minulla ei ole ollut mitään ongelmia johtajan kanssa. Olen hyvin kiitollinen siitä, miten ystävällisiä he ovat meille olleet.  

Tutkinta jatkuu pitkään 

Saarelan pääsy tutkintavankilasta takuusummaa vastaan on vasta yksi etappi Greenpeacen syyskuisen mielenilmauksen jälkiselvittelyissä. Moni kysymys roikkuu edelleen ilmassa. 

Suomalaisopiskelijaa syytetään edelleen huliganismista, josta rangaistusskaala on laaja; sakoista aina vuosien vankeustuomioon. 

Konsuli Virpi Hanhikoski on saanut Saarelan asianajajalta arvion, että kuluu vielä pitkä aika, ennen kuin oikeudenkäyntiin päästään. Yksi veikkaus ajankohdaksi on helmikuu. 

– Tässä vaiheessa lähdetään siitä, että oikeudenkäynti tulee, Hanhikoski sanoi vankilan edustalla. 

Samalla hän tosin toivoi, että oikeudenkäynniltä voitaisiin vielä välttyä ja asia ratkeaisi muuta kautta. 

Torstaina oli edelleen auki, millaisia ehtoja tutkintakomitea Saarelan ja muiden aktivistien takuuvapaudelle asettaa. Hanhikosken mukaan tietoa on luvattu antaa ensi viikon alkupuolella. 

Kukaan ei vielä tiedä, pääseekö Saarela takuuvapauden aikana Suomeen, ja jos pääsee, niin milloin. 

Venäläisviranomaiset ovat luvanneet, että hän saa passinsa takaisin, koska hänellä täytyy olla henkilöllisyystodistus Venäjällä. Sen lisäksi hän tarvitsee Venäjällä voimassa olevan viisumin tai poistumisviisumin. 

Tarjolla psykologin apua

Saarela sai odottaa miltei viime metreille asti, pääseekö hän vankilasta vapaaksi torstain puolella. Asianajaja Larisa Vasiljeva oli aamupäivästä asti selvittämässä oikeudessa vapauttamiseen tarvittuja asiakirjoja. 

Vankilan pihalta Greenpeacen väki lähti kuljettamaan Saarelaa kohti tuntematonta hotellia Pietarissa. Tarkoitus on, että sitä mukaa kun aktivisteja vapautuu tutkintavankeudesta, he saavat olla yhdessä ja voivat rauhassa koota voimiaan. 

He saavat käyttöönsä puhelimen ja kannettavan tietokoneen, jotta voivat olla yhteydessä omaisiinsa, kertoi viestintäpäällikkö Brigitte Lesanner Greenpeace Nordicista. Tarjolla on myös psykologin apua sitä tarvitseville.  

Lue myös:

    Uusimmat