Saara ja Jarkko juoksivat 150 kilometriä alle vuorokaudessa Rovaniemellä – eivät kuitenkaan huvikseen, vaan kyseessä oli kilpailu: "Yöllä juoksemisessa on viehätyksensä"

Rovaniemi150 -kilpailussa kuljetaan maastossa nimen mukaisesti 150 kilometriä kävellen, juosten, hiihtäen tai pyöräillen. Saara Päätalo, 40, juoksi kilpailussa nyt neljättä kertaa.

Kilpailu alkoi tänä vuonna perjantaina 22. helmikuuta. Samana päivänä alkoivat myös Rovaniemi66 ja Rovaniemi300. Perjantaina järjestettiin pakollinen infotilaisuus ja välineiden tarkistus.

Kilpailun startti tapahtui lauantaina. Saara Päätalo juoksi koko matkan Jarkko Aspegrenin, 47, kanssa.

Päätalon mukaan suurin osa kilpailun osallistujista on muualta Euroopasta, eivätkä suinkaan Suomesta.

– Tähän kilpailuun ei ilmoittauduta, vaan haetaan. Sen verran kova urakka, että pitää olla jotain näyttöä siitä, että siellä selviää.

Uusi ennätys

Reitti alkaa Rovaniemen keskustasta siltojen alta. Muu reitti kulkee osittain teitä ja järven jäätä pitkin, mutta suurin osa kuljetaan metsässä moottorikelkalla tehtyä polkua pitkin.

Päätalo ja Aspegren tekivät uuden reittiennätyksen. He paransivat miesten reittiennätystä 45 minuutilla.

– Tänä vuonna meillä oli tosi hyvä aika, 23 tuntia ja 15 minuuttia. Kilpailun aikaraja riittäisi kyllä kävelyynkin, mutta me olemme juoksijoita, niin totta kai juostiin.

Ultrajuoksulla tarkoitetaan maratonia pidempien matkojen juoksemista. Yleensä tällä tarkoitetaan 50 kilometriä pidempiä matkoja.

Rovaniemi150 -kilpailussa Päätalo ja Aspegren vetivät pulkkia perässään, joissa oli mukana pakolliset varusteet. Tavallisesti he juoksevat vain reppujen kanssa, mutta tässä kilpailussa myös makuupussi oli pakollinen varuste. Reitin varrella oli ainoastaan vettä ja kahdeksan tarkastuspistettä, joihin piti ilmoittautua.

– Toki siellä on moottorikelkat päivystämässä. He kulkevat siellä reitillä kyselemässä onko kaikki hyvin, Päätalo kertoo.

Kisan aikana ei nukuta. Makuupussi ei ole nukkumista varten, vaan se on pelastautumisväline. Se estää paleltumisen, jos kilpailija ei kykene jatkamaan matkaa.

Tänä vuonna kisan aikana ei kuitenkaan ollut kovia pakkasia.

– Nyt oli lauhaa, nollan molemmin puolin. Reitti oli pehmeä ja järvenjäällä oli vettä. Pieni pakkanen olisi ollut parempi, Päätalo miettii.

Kisan aikana ei taukoja

Päätalo on juossut kisoja muun muassa Karhunkierroksella, Nuorgamissa ja Kolilla.

– Me juoksemme ympäri talven ja kilpailut rytmittävät elämää. Montaa kilpailua ei pysty juoksemaan vuodessa.

Ultrajuoksu on kestävyyslaji ja kaikki kisat ovat erilaisia. Rovaniemen kisan haastavimmat tekijät ovat talvi sekä pitkä yö.

– Rovaniemellä on tähän aikaan vuodesta kylmä, joten haastavinta on kokonaisrasituksen hallinta. Vauhtia pitää osata hallita, jotta jaksaa koko matkan. Illalla nukkumaanmenon aikaan väsymisen tunne on jäätävä. Ei saa nukkua, niin iskee fyysinen pahoinvointi ja syömisestä tulee vaikeaa.

Päätalo ja Aspegren eivät pitäneet taukoja. Pisin tauko oli kauranpuuron syömiseen käytetty 17 minuuttia.

– Eihän siinä voi pysähtyä, koska tulee kylmä.

Yöllä juokseminen ja maaliintulo jäivät mieleen

Päätalo suosittelee kisaa muillekin, varsinkin Rovaniemi66 -kilpailua aloittelijoille.

– Suomalaisia lentää lössi Kanarialle, jossa juostaan vuoristossa. Minusta on hullua, että suomalaiset juoksevat talven täällä lumessa ja sitten lentävät Kanarialle juoksemaan. Luulisi suomalaiselle olevan luonnollisempaa juosta Rovaniemellä, Päätalo nauraa.

Kilpailun osanottajista suurin osa pyöräilee ja hiihtäjiä on vähiten. Joka vuosi tulee keskeytyksiä ja joitakin kilpailijoita joudutaan evakuoimaan.

Kilpailijat tulevat maaliin eri aikoina, joten suurta yhteistä palkintoseremoniaa ei järjestetä.

– Kilpailijat eivät voi jäädä odottelemaan kaikkia maaliin, koska maaliintulijat ovat todella väsyneitä. Mitali annetaan kouraan heti.

Päätalo alkaa valmistautua seuraavaan ultrajuoksuunsa, joka on Karhunkierros toukokuussa.

Kokemukset ja muistot putkahtelevat mieleen pikkuhiljaa kisan jälkeen. Juoksun aikana on kuin kuplassa, eikä mitään muuta tule mietittyä.

– Yöllä juoksemisessa on viehätyksensä. Nyt pimeyttä kesti 13 tuntia. Taivas oli auki ja näimme tähdet ja kuun, revontulet vain puuttuivat.