Mainos

Onko mitään järkeä juosta 12 tuntia putkeen keskellä yötä? "Siihen en ole keksinyt vastausta", tokaisi Kaija ja lähti lähes sadan kilometrin lenkille – ultrajuoksun suosio yltyy

2:06

Yhteensä sata miestä ja naista vietti lauantain ja sunnuntain välisen yön juoksemalla Joensuu Areenan radalla. Tarjolla oli kuuden ja 12 tunnin sarjat. Joensuu Night Run oli loppuunmyyty ja se kertoo erilaisten ultrajuoksujen kovasta suosiosta Suomessa.

Kaija Hattunen, 47, lähti rikkomaan 100 kilometrin haamurajaa 12 tunnin matkalla.

– Entinen ennätys on 99,6 kilometriä, joten 400 metrin parannus riittää, Kaija intoili iltakahdeksalta ennen starttia.

Hattunen on kokenut ultrajuoksija. Takana oli ennen Joensuun yöjuoksua kolme 12 tunnin kisaa. Tulos on parantunut joka kerta noin 10 kilometrillä. Hattunen on juossut kaksi kertaa myös 24 tunnin kisan, jossa ennätys on noin 140 kilometriä.

– Pisin rupeama on Kauhajoella juostu kuuden päivän kisa. Tulos oli 432 kilometriä. Asuntovaunussa asuttiin ja juostiin.

Mutta, mitä järkeä on juosta 12 tuntia putkeen läpi yön?

– Siihen minä en ole keksinyt vastausta. Joku toinen neuloo sukkia, minä juoksen, Hattunen nauraa rehevästi.

Noutaja näyttäytyi puolimatkassa

Joensuun yöjuoksuun Hattunen valmistautui perin arkisesti.

– Söin lihapullakastiketta ja otin päiväunet.

Takana on tietenkin valtava määrä harjoitusta, käytännössä elämäntapa lenkkareiden päällä. Hattunen ei laske kilometrejä.

– Kerran viikossa juoksen pitkän lenkin. Päivittäin lenkitän koiraa ja ajan työmatkat pyörällä.

Kahdentoista tunnin juoksu iltakahdeksasta aamukahdeksaan vaatii kuntopohjan lisäksi onnistuneen huollon juoksun aikana.

– Juoksen viisi minuuttia ja kävelen minuutin. Sillä rytmillä koko yö ja 12 tuntia. Energiat otan siinä matkan aikana. Vessakäyntejä tulee tietysti lisäksi aika monta.

Mutta miten Kaijalle kävi Joensuun yössä? Lopputulos oli noin 96 kilometriä.

– Puolimatkaan asti meni hyvin, mutta seitsemän tunnin kohdalla tuli huono olo. Oksennus oli lähellä, pakko oli hidastaa. Siihen se 100 kilsan tavoite nyt hyytyi, Hattunen summasi seikkailujen yön.

– Huomenna ei juosta, hän vakuutti hymyissä suin.

Nuorten ME oli lähellä

Joensuun yössä nähtiin myös maailmanluokan suoritus, kun 22-vuotias Satu Kähkönen juoksi 124,4 kilometriä. Tulos on alle 23-vuotiaiden kautta aikojen kolmanneksi paras tulos maailmassa.

Kähkönen juoksi kellontarkasti nakuttaen vajaan kahden minuutin kierroksia läpi yön. Joensuu Areenan radan hän kiersi yön aikana 381 kertaa.

– Olin maailmanennätyskunnossa, mutta aloitin liian kovaa. Vauhdinjako ei onnistunut, hieman pettynyt Kähkönen harmitteli kisan jälkeen.

Sadulla oli kisassa useita tavoitteita. Ensin hän juoksi nuorten Suomen ennätyksen kuudessa tunnissa, sitten 100 kilometriä yhdeksässä ja puolessa tunnissa, ja lopulta häämötti ME 127 kilometriä.

– Vauhdinjako oli tietoinen riski noiden tavoitteiden vuoksi. Pari tuntia ennen maalia oli vaikeinta. Koko yönä kävelin huoltojen aikana vain 300 metriä. Raskas kisa, Kähkönen huokasi pari minuuttia juoksun jälkeen.

411 kierrosta radalla

Miesten sarjassa Tomi Ronkainen, 33, juoksi voittoon 134,2 kilometrin tuloksella. Se merkitsi 411 kierrosta radalla. Mies on voittanut Joensuun yöjuoksun aiemminkin. Tällä kertaa kaikki ei mennyt putkeen.

– Jalat kramppasivat. Energiat eivät imeytyneet kunnolla. Vähän kuin unissani olisin juossut, Ronkainen kertasi yön tapahtumia.

Ronkaisen tulos on kuitenkin Suomessa kovaa luokkaa ja menee tilastoissa korkealle. Miehen oma ennätys 12 tunnin juoksussa on vähän vajaa 140 kilometriä, tilastoissa se on 5. paras tulos. Suomen ennätys on 145 kilometriä.

Aiemmin jalkapalloa pitkään pelannut ultrajuoksija pitää päämatkanaan 24 tunnin kisoja. Niissä seuraava tavoite on ensi vuoden MM-kisat.

– On se helpompi juosta ilman palloa, Ronkainen vitsaili.

Huoltopöytiä 100 metriä

Joensuu Night Run järjestettiin seitsemännen kerran. Juoksuun otettiin 100 osanottajaa.

– Jos ahneeksi alkaisi, niin parikymmentä voisi ottaa radalle enemmän, mutta haluamme säilyttää palvelutason hyvänä. Jo nyt huoltopöytien rivi täyttää koko 100 metrin etusuoran, kisajärjestäjänä toimivan Ultrajuoksuseura Sisun puheenjohtaja Mika Issakainen huomauttaa.

Miehiä ja naisia juoksuun osallistui suunnilleen saman verran. Lähes kolmasosa oli alle 40-vuotiaita mikä on poikkeuksellisen paljon ultrajuoksutapahtumassa.

Joensuu Night Run on tällä hetkellä ainoa sisäradalla Suomessa juostava kuuden ja 12 tunnin kisa. Espoossa juostaan sisällä 24 tunnin juoksuja.

Ultrajuoksuseura Sisussa on noin 70 jäsentä. Ikähaarukka on 14–70 vuotta. Oman seuran Laura Pastinen, 39, osallistui ensimmäistä kertaa ultraan kuuden tunnin matkalla.

– Syytä en tiedä. Hullut pitää laittaa numerojärjestykseen, Pastinen hekotti ennen lähtöä.

– Juoksu on minulle pakoa arjesta. Luonnossa se maistuu parhaalta, täällä hallissa on vähän hikisempi tunnelma.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja