Marc juoksi maratonin omalla parvekkeellaan Oulunkylässä: "En taida uusia temppua hetkeen!"

Marc veti maratonin omalla parvekkeellaan Oulunkylässä: ”En taida uusia temppua hetkeen!” 1:18
Tältä näytti parvekemaraton Oulunkylässä! Credit: Marc Whittaker

Suomeen viisi vuotta sitten muuttanut Marc Whittaker päätti haastaa itsensä ja juoksi omalla parvekkeellaan Oulunkylässä maratonin.

Tämänhetkinen poikkeustila kannustaa ihmisiä keksimään uusia keinoja liikkua ja pitää kunnostaan huolta. Se voi kuitenkin vaatia hiukan luovuutta. Kuntosalit ovat pääsääntöisesti sulkeneet ovensa, mutta onneksi ulkona liikkumista ei ole kielletty, kunhan muistaa turvavälit.

Miksi siis kenellekään tulisi pieneen mieleensäkään juosta maraton tavallisen helsinkiläisen kerrostalon parvekkeella? Luovaa ajattelua ei brittiläis-ranskalaiselta Marc Whittakerilta todellakaan puutu.

– Kaikki minut tuntevat ovat kyselleet, miksi ihmeessä tein sen. Suomessa saa kuitenkin vielä liikkua ulkona, Marc pohtii.

– Halusin vain saada ihmiset hymyilemään näinä haastavina aikoina. Halusin myös haastaa itseäni ja nähdä mihin pystyn, Marc kertoo.

Parvekkeella maratonin juoksu ei ollut pelkästään fyysisesti raskas suoritus, niin kuin mikä tahansa pitkän matkan juoksusuoritus, vaan se oli myös henkisesti uudenlainen kokemus.

Marcin mielestä kodinkin suojissa on mahdollista haastaa itseään. Hauskanpito ei myöskään ole kiellettyä, vaikka Suomessa eletäänkin poikkeuksellisia aikoja. Ultrajuoksulla tarkoitetaan kaikkia maratoneja eli reilua 42 kilometriä pidempiä juoksumatkoja ja ultrajuoksijana Marc nauttii itsensä haastamisesta ja rajojensa koettelemisesta. Sen takia kymmenien kilometrien mittaisen matkan juokseminen parvekkeella tuntui jännittävältä haasteelta niin henkisesti kuin tietenkin fyysisestikin.

Brittiläis-ranskalainen Marc on asunut Helsingissä viitisen vuotta. Kylmään pohjolaan hänen tiensä vei, kuinkas muuten kuin suomalainen tyttöystävä. Marc kertoo rakastavansa Helsingissä asumista, koska luonto on täällä aina läsnä, toisin kuin monissa maailman metropoleissa, esimerkiksi Lontoossa.

Jalkaa toisen eteen

Marc aloitti urakkansa lounasaikaan kello 12.30 ja päätti matkansa myöhään illalla 23.00. Lopulta matkaa kertyi yli maratonin, 43 kilometriä. Perinteinen maraton on vain 42,195 kilometriä. Marc sanoo, että hänellä olisi riittänyt paukkuja jatkaa vielä pidempäänkin, mutta kello oli jo niin paljon, eikä hän halunnut vahingossakaan häiritä naapureiden rauhaa niin myöhään illalla.

– Paperilla se kuulostaa hullulta, mutta oikeastaan se oli yllättävän helppoa. Enkä sano sitä kuulostaakseni omahyväiseltä, Marc sanoo. Alkuun päästyään hän ei kokenut parvekemaratonia ollenkaan mahdottomaksi tehtäväksi.

– Jalkaa toisen eteen ja eteenpäin vain. Tämä on ihan sama periaate kuin minkä tahansa muun pitkän matkan kanssa.

Tältä Marcin matka näytti kokonaisuudessaan.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

– Olen tottunut pitkiin matkoihin ja nautin pitkien matkojen haasteellisuudesta. Parveke toi aivan uudenlaisia haasteita juoksuun. Sen lisäksi, että se on vain reilut 6 metriä pitkä, myös lattia toi oman haasteensa. Se on kovaa sementtiä, jolla ei ole ihanteellista nivelten kannalta juosta pitkiä aikoja. Henkisesti haastavaa oli myös vetää parveke päästä päähän yli 7000 kertaa.

Kierroksia parvekkeen ympäri maratonin aikana Marcille kertyi 3530.

43 kilometriä parvekkeella vei tarkalleen 10 tuntia ja 34 minuuttia. Alkuun Marc taittoi matkaa kävellen. Vessatauot oli helppo järjestää matkan lomassa ja keittiöstä sai välipalaa ja voileipiä, kun alkoi hiukomaan.

– Välillä tosin tuntui, kuin olisin ollut eläintarhan eläin vangittuna häkkiin kävellessäni parvekkeen pituutta edestakaisin.

Alku otettiin rauhallisesti ja tahdinkiristys loppua kohden

Parvekkeella yksin juokseminen oli omalla tavallaan haastavaa. Ulkoreiteillä maisemat vaihtuvat ja matkan etenemistä on helpompi seurata, mutta parvekkeella saman muutaman metrin matkan joutuu toistamaan tuhansia kertoja.

Ihmiset lähtivät töihin ja palasivat töistä ja näkivät Marcin juoksevan parvekkeellaan edestakaisin.

– Se varmaan näytti aika hullulta. Toivottavasti he näkevät uutisista, että miksi tein näin, eivätkä ajattele minun olevan ihan sekaisin.

"En halunnut aloittaa liian villisti"

Lisähuolta haasteessa aiheutti Marcin taannoinen polvivamma, jota hän on aktiivisesti fysioterapeutin avulla kuntouttanut viimeiset kolme kuukautta.

– En halunnut aloittaa liian villisti, joten alkuun kävelin ja loppua kohden kiihdytin tahtia juoksuun, Marc kertoo.

Matkan taittumista hän seurasi urheilukelloilla. Päässä kierrosten laskeminen olisi ollut liian vaikeaa pidemmän päälle.  Näkymät eivät pahemmin muuttuneet matkan taittuessa. Toisella puolella Marc näki olohuoneensa ja toisella puolella kotikatunsa.

– Jossain vaiheessa laskin, että jos jatkan sen hetkisellä kävelytahdilla, olisin parvekkeellani vielä seuraavat 15 tuntia. Silloin kiihdytin tahtia juoksuun. Yksinäisimmillä hetkillä suljin pois oikeastaan kaikki ajatukset.

Hän ei liikaa halunnut ajatella tekemistään. Niin kuin yleensäkin pitkän matkan juoksussa, jos juoksija alkaa liikaa keskittymään siihen, kuinka paljon matkaa on vielä jäljellä, tai kuinka kauan on vielä juostava, voi menettää fokuksen tekemiseen. Silloin juoksemista tulee hankalaa.

Parvekkeella juoksemisen helppous yllätti

Matkasta jäi käteen kipeät ja väsyneet jalat, mutta ei mitään muuta sen kummallisempaa. Nälkä oli toki kova seuraavana päivänä. Marc oli jo juoksemassa parin päivän päästä, ulkona tällä kertaa,

Kun ulkona liikkumista ei ole vielä kielletty, hän suosittelee ihmisiä haukkaamaan raitista ilmaa luonnossa. Hän kuitenkin toivoo, että ihmiset kunnioittavat tämänhetkistä poikkeustilannetta.

– Meillä on vastuu katsoa toistemme perään, hän muistuttaa.

Parvekkeella juokseminen voi kuitenkin yllättää ja haastaa uudella tavalla. Marc suosittelee kokeilemaan sitä puolen tunnin tai tunnin ajan silloin tällöin. Parvekkeelle maratonia koittamaan hän ei aio kuitenkaan hetkeen mennä.

– En taida uusia sitä temppua hetkeen! hän naurahtaa.

Marcilla on hänen rakastamansa harrastuksen ympärillä pyörivä YouTube-kanava.

– Haluan vain sisällöilläni saada hymyn ihmisten kasvoille, hän kertoo.

Marcin maratonista uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.


Kuvat ja video: Marc Whittaker

Lue myös:

    Uusimmat