Mainos

Säännöllinen soijan syönti pienentää rintasyöpäriskiä

Säännöllinen soijatuotteiden syönti suojaa rintasyöpää vastaan, käy ilmi Nutrition and Cancer -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Naisilla, jotka söivät kuudesta kahdeksaan grammaa soijaproteiinia soijatuotteissa päivittäin, oli yli 40 prosenttia pienempi todennäköisyys saada rintasyöpä.

Vaikka rintasyöpä on yleisin syöpä naisilla, sitä ei esiinny yhtä tiheästi kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi pohjoisamerikkalaisten naisten rintasyöpäriski on viisinkertainen verrattuna aasialaisiin naisiin.

Monet tutkijat etsivät syytä eroon ympäristötekijöistä kuten ruokavaliosta. Soijatuotteet, mukaan lukien tofu, kuuluvat päivittäiseen ruokavalioon aasialaisessa keittiössä.

Korealaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin lähinnä soijaproteiinien ja tofun määrää ruokavaliossa. Tutkimusryhmän, 362 rintasyöpää sairastavan 46–55-vuotiaan korealaisnaisen syömistottumukset analysoitiin tarkasti ja niitä verrattiin terveen vertailuryhmän ruokavalioon.

Vähintään kuusi grammaa soijaproteiinia päivässä suojaa

Naisilla, jotka söivät kuudesta kahdeksaan grammaa soijaproteiinia päivässä, oli 42 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua rintasyöpään kuin naisilla, jotka söivät alle neljä grammaa soijaproteiinia päivässä. Lasillisessa soijajuomaa on noin kuusi grammaa soijaproteiinia.

Naisilla, joiden päivittäinen soijaproteiinin saanti oli noin kymmenen grammaa, oli 55 prosenttia pienempi sairastumisriski.

Tofunkulutuksella ja rintasyöpäriskillä oli samanlainen yhteys. Naisilla, jotka söivät enintään 80 grammaa tofua viikossa, oli 43 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua rintasyöpään kuin naisilla, jotka eivät syöneet lainkaan tofua. Jos söi päivässä 40 grammaa tai enemmän tofua, riski pienentyi peräti 65 prosenttia.

Suomessa todettiin vuonna 2003 yli 3 770 uutta rintasyöpää. Noin joka kymmenes nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpään. Synnyttämisen ja imetyksen tiedetään alentavan naisten rintasyöpäriskiä.

Teksti: Ruokatieto
Kuvat: SXC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.